Η ζωή και ο αγώνας των Ελληνίδων γυναικών

24 Μαρτίου, 2010 § 79 Σχόλια


ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

Με καταγωγή από την Ύδρα, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 1771, όταν η μητέρα της, Παρασκευώ , επισκέφθηκε τον σύζυγό της και πατέρα της Λασκαρίνας, Σταυριανό Πινότση, ο οποίος ήταν ετοιμοθάνατος και είχε φυλακιστεί εκεί από τους Τούρκους επειδή είχε συμμετάσχει στην επανάσταση της Πελοποννήσου το 1769-1770, τα γνωστά Ορλωφικά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, επέστρεψε μαζί με την χήρα μητέρα της στην Ύδρα όπου έζησαν για τέσσερα χρόνια. Ύστερα μετακόμισαν στις Σπέτσες, όταν η μητέρα της παντρεύτηκε τον καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου-Ορλώφ, από τις Σπέτσες.

Από την παιδική  της ηλικία η Λασκαρίνα είχε πάθος  με την θάλασσα και με τις ιστορίες ναυτικών, καθώς και με τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους που ήταν υπό τουρκικό ζυγό για 400 περίπου χρόνια. Ήταν μελαχρινή, με ατίθασο χαρακτήρα και αρχοντικό ανάστημα, θάρρος και αποφασιστικότητα, αρχηγός ανάμεσα στα οκτώ ετεροθαλή αδέρφια της.

Παντρεύτηκε για  πρώτη φορά το 1788 όταν ήταν 17 χρονών, τον Δημήτριο Γιάννουζα (σκοτώθηκε το 1797), με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Δημήτριος Μπούμπουλης, τον οποίο παντρεύτηκε σε ηλικία 30 ετών το 1801 και από τον οποίο πήρε και το όνομα και έγινε γνωστή ως «Μπουμπουλίνα». Όμως και οι δύο σύζυγοι της, Σπετσιώτες καπεταναίοι, σκοτώθηκαν σε ναυμαχίες εναντίον πειρατών που έκαναν ληστρικές επιδρομές στα παράλια της Ελλάδας. Ειδικά ο Μπούμπουλης σκοτώθηκε το 1811 από βόλι στο μέτωπο, σε ένα από τα ηρωικότερα θαλάσσια κατορθώματα, κατατροπώνοντας δύο Αλγερινά πειρατικά πλοία

Προεπαναστατικά χρόνια.Το 1811, όταν πέθανε ο δεύτερος σύζυγός της, η Μπουμπουλίνα ήταν 40 ετών πια, χήρεψε για δεύτερη φορά, είχε επτά παιδιά και τεράστια περιουσία την οποία είχε κληρονομήσει από τους συζύγους της, έχοντας υπό την κατοχή της πλοία, γη και χρήματα (τα μετρητά που είχε κληρονομήσει από τον Μπούμπουλη ήταν πάνω από 300.000 τάλαρα). Κατάφερε να αυξήσει την περιουσία της με σωστή διαχείριση και εμπορικές δραστηριότητες. Αρχικά έγινε συνέταιρος σε αρκετά πλοία ενώ αργότερα κατασκεύασε τρία δικά της, το ένα από τα οποία με το όνομα Αγαμέμνων έγινε πασίγνωστο και ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο ελληνικό πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μήκους 48 πήχεων και έχοντας 18 κανόνια, η ναυπήγηση του οποίου κόστισε 75.000 τάλαρα. Το όνομα αυτό το έδωσε στη ναυαρχίδα της από τον ομηρικό βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, που οδήγησε τους Έλληνες στον Τρωικό πόλεμο. Αυτό δείχνει πόσο τιμούσε η Μπουμπουλίνα την ελληνική ιστορική της κληρονομιά και τι συμβόλιζε το όνομα του πλοίου της.

Το 1816 η Οθωμανική Αυτοκρατορία θέλησε να κατασχέσει την περιουσία της με τη δικαιολογία ότι τα πλοία του δεύτερου άντρα της, συμμετείχαν με τον ρωσικό στόλο στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Τότε η Μπουμπουλίνα πήγε στην Κωνσταντινούπολη με το πλοίο της Κοριέζος, όπου συνάντησε τον Ρώσο, Φιλέλληνα πρεσβευτή Στρογκόνωφ, από τον οποίο ζήτησε να την προστατέψει επικαλούμενη τις υπηρεσίες του συζύγου της στον ρωσικό στόλο και το γεγονός ότι τα πλοία της είχαν τότε ρωσική σημαία, βάση της Συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, το 1774. Τότε εκείνος για να την σώσει από την επικείμενη σύλληψή της από τους Τούρκους, την έστειλε στην Κριμαία της νότιας Ρωσίας, στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα κτήμα που της δόθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α’. Πριν όμως πάει εκεί, κατάφερε να συναντήσει την μητέρα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, την Βαλιντέ Σουλτάνα. Η Σουλτάνα εντυπωσιάστηκε από τον χαρακτήρα της Μπουμπουλίνας και έπεισε τον γιο της να υπογράψει φιρμάνι, με το οποίο δεν θα άγγιζε την περιουσία της.

Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια». Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών και την έκανε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη. Έτσι τα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία. Στις 13 Μαρτίου 1821, στο λιμάνι των Σπετσών, η Μπουμπουλίνα ύψωσε στο κατάρτι του πλοίου Αγαμέμνων την δική της επαναστατική σημαία, την οποία χαιρέτησε με κανονιοβολισμούς. Η σημαία αυτή είχε κόκκινο περίγυρο και μπλε φόντο και απεικόνιζε έναν βυζαντινό μονοκέφαλο αετό ο οποίος κρατούσε μια άγκυρα και έναν φοίνικα. Ο αετός ο οποίος είχε τα φτερά γυρισμένα προς τα κάτω, συμβόλιζε το σκλαβωμένο Ελληνικό έθνος, το οποίο θα αναγεννιόταν όπως ο φοίνικας με την βοήθεια του Ναυτικού, το οποίο συμβόλιζε η άγκυρα. Το λάβαρο αυτό η Μπουμπουλίνα το εμπνεύστηκε από το λάβαρο της βυζαντινής Δυναστείας των Κομνηνών. Στις 3 Απριλίου και ανήμερα των Βαΐων, οι Σπέτσες, πρώτες από όλα τα νησιά, επαναστατούν ενώ το Μάιο οι Σπέτσες, η Ύδρα και τα Ψαρά αποτελούσαν τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις της επαναστατημένης Ελλάδας.

Η Μπουμπουλίνα, ως επικεφαλής μοίρας πλοίων – 8 πλοία, από τα οποία τρία ήταν δικά της – έπλευσε προς το Ναύπλιο το οποίο ήταν ένα απόρθητο οχυρό εφοδιασμένο με 300 κανόνια και αποτελούμενο από τρία φρούρια, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι. Τα πληρώματα του στόλου της αποβιβάστηκαν στο κοντινό λιμάνι, στους Μύλους του Άργους (δίπλα στην αρχαία Λέρνα) και με τον ενθουσιασμό της έδωσε θάρρος στο πλήρωμά της και στους Αργείους για την πολιορκία του Ναυπλίου, που είναι μια απαράμιλλη πράξη ηρωισμού. Αρχικά έδινε κατευθύνσεις στους άντρες της και αργότερα συμμετείχε η ίδια στην μάχη.

Εκτός από την  πολιορκία του Ναυπλίου, πήρε μέρος  στον ναυτικό αποκλεισμό της Μονεμβασιάς  και στην παράδοση του κάστρου της, καθώς και στην πολιορκία του Νεοκάστρου της Πύλου και τον ανεφοδιασμό του Γαλαξιδίου, όπου κυβερνήτες ήταν τα παιδιά και τα αδέλφια της. Στη μάχη του Χάραδρου κοντά στο Άργος, ένα σώμα Σπετσιωτών πολεμιστών αντιμετώπισε 2.000 Τουρκαλβανούς, οι οποίοι είχαν σταλεί από τον Χουρσίτ Πασά με επικεφαλής τον Βελή-μπέη, με σκοπό την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους εξεγερμένους Έλληνες. Εκεί ο γιος της Μπουμπουλίνας, Γιάννης Γιάννουζας, ο οποίος ήταν και ο αρχηγός του σώματος αυτού, σκοτώθηκε ηρωϊκά. Αυτή η μάχη έδωσε χρόνο στους άοπλους Αργείους να τρέξουν και να κρυφτούν στα γύρω βουνά.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1821 κατά την άλωση της Τριπολιτσάς, η Μπουμπουλίνα βοήθησε να σωθεί το χαρέμι του Χουρσίτ Πασά με κίνδυνο της ζωής της, γιατί όπως λέγεται είχε υποσχεθεί στην Σουλτάνα όταν την είχε συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη για βοήθεια το 1816, ότι οποιαδήποτε Τουρκάλα της ζητούσε βοήθεια, αυτή θα της την έδινε. Έτσι η γυναίκα του Πασά που της ζήτησε να σώσει το χαρέμι, την ευχαρίστησε που έσωσε τις γυναίκες του χαρεμιού και τα παιδιά τους. Πριν την άλωση της Τριπολιτσάς, η Μπουμπουλίνα έφτασε έφιππη στο ελληνικό στρατόπεδο έξω από την πόλη όπου συνάντησε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, η φιλία και ο αλληλοσεβασμός των οποίων οδήγησε στο να παντρευτούν τα παιδιά τους Πάνος Κολοκοτρώνης και Ελένη Μπούμπουλη. Η Μπουμπουλίνα έπαιρνε μέρος στα πολεμικά συμβούλια και στις αποφάσεις ως ισάξια των άλλων οπλαρχηγών, της απονέμεται ο τίτλος της «Καπετάνισσας» και της «Μεγάλης Κυράς».Προτομή της  Μπουμπουλίνας στο Πεδίο του  Άρεως, στην Αθήνα.

Μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Έλληνες  στις 30 Νοεμβρίου 1822, το νεοσύστατο κράτος της έδωσε κλήρο στην πόλη ως ανταμοιβή για την προσφορά της στο έθνος και η Μπουμπουλίνα εγκαταστάθηκε εκεί. Στα τέλη του 1824, η Ελλάδα υποφέρει από τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο, όπου η Κυβέρνηση Κουντουριώτη (η κυβέρνηση των Καπεταναίων των νησιών) υπερισχύει του συνασπισμού των Κοτζαμπάσηδων και των Στρατιωτικών της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα ο Πάνος Κολοκοτρώνης, που διατελούσε φρούραρχος Ναυπλίου, να δολοφονηθεί και ο Κολοκοτρώνης να συλληφθεί και να φυλακιστεί μαζί με άλλους οπλαρχηγούς σε ένα μοναστήρι της Ύδρας, τον Προφήτη Ηλία. Η Μπουμπουλίνα αντέδρασε και ζήτησε την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη, λόγω του σεβασμού που έτρεφε προς αυτόν. Τότε η ίδια κρίνεται επικίνδυνη από την Κυβέρνηση και συλλαμβάνεται δύο φορές από το Υπουργείο Αστυνομίας με εντολή να φυλακιστεί. Τελικά η Μπουμπουλίνα εξορίστηκε στις Σπέτσες χάνοντας τον κλήρο γης που το Κράτος της είχε παραχωρήσει στο Ναύπλιο.

Το 1825 και ενώ η Μπουμπουλίνα ζούσε στις Σπέτσες, πικραμένη από τους πολιτικούς και την εξέλιξη του Αγώνα και έχοντας ξοδέψει όλη την περιουσία της στον πόλεμο, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά σε μεγάλο κίνδυνο. Στις 12 Φεβρουαρίου ο Αιγύπτιος ναύαρχος Ιμπραήμ Πασάς με έναν τουρκο-αιγυπτιακό στόλο, αποβιβάζεται στο λιμάνι της Πύλου στην Πελοπόννησο με 4.400 άντρες, σε μια τελευταία προσπάθεια να σταματήσει την επανάσταση. Η Μπουμπουλίνα, παραμερίζοντας την δυσαρέσκειά της για τους πολιτικούς και καθοδηγούμενη μόνο από την φιλοπατρία της, άρχισε να προετοιμάζεται για νέες μάχες. Όμως τότε ήρθε το άδοξο τέλος της, στις 22 Μαΐου 1825 και στο σπίτι του πρώτου άντρα της Δημήτριου Γιάννουζα, όταν πάνω σε μια φιλονικία με μέλη της οικογένειας Κούτση εξαιτίας του ότι ο γιος της Μπουμπουλίνας, Γεώργιος Γιάννουζας, είχε κλεφτεί με την κόρη του Χριστόδουλου Κούτση, Ευγενία, κάποιος από την οικογένεια Κούτση την σκότωσε. Μάλιστα εναντίον της ήταν και ο ετεροθαλής αδελφός της ο οποίος είχε παντρευτεί την αδερφή της Ευγενίας Κούτση. Έτσι η Μπουμπουλίνα, που αφιέρωσε όλη της τη ζωή για την απελευθέρωση του έθνους της, σκοτώθηκε άδοξα. Οι Ρώσοι μετά τον θάνατό της, της απένειμαν τον τίτλο της «Ναυάρχου», έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικες.

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

Η μεγάλη ηρωίδα της Ελλάδας , κόρη του Νικόλαου Μαυρογένους μεγαλέμπορου που ήταν εγκατεστημένος στην Τεργέστη. . Γεννήθηκε στα 1796 στο χωριό Μαρμαρά της Πάρου .Η μάνα της ήταν Μυκονιάτισσα , Θυγατέρα του  Αντώνη Χατζή Μπάτη και την  έλεγαν Ζαχαράτη .Με την  έκρηξη της Επανάστασης του 1821 παίρνει  μέρος στις συσκέψεις που γίνονται για συμμετοχή στον Ιερόν Αγώνα  και αποφασίζει να παει στην Μύκονο . Εξοπλίζει με δικές της οικονομίες δύο πλοία – με καπετάνιους τον  Αζορμπα και τον Νικολή και τα στέλνει να πάρουν μέρος στον Αγώνα , μαζί μ»αλλα  δύο μυκονιάτικα πλοία που εξόπλισαν Μυκονιάτες . Τον Ιούνιο του 1821 άλλα τέσσερα μυκονιάτικα πλοία εξοπλίζονται , με προτροπή της Μαντώς , που είναι η ψυχή της Επανάστασης στην Μύκονο.Στις 22 Οκτωβρίου 1822 , με τα παλικάρια που  είχε γύμνασει ,απέκρουσε και σύντριψε την δύναμη διακοσίων Τούρκων  που έκαναν απόβαση στην Μύκονο . Η Μαντώ , αψηφώντας το θάνατο , αναδείχτηκε άξιος οπλαρχηγός του Ιερού Αγώνα .

Στις 10 Φεβρουαρίου 1823 , επικεφαλής σώματος 800 ανδρών από Μυκονιάτες και άλλους Κυκλαδίτες , ξεκινάει από την Μύκονο . Τους εκγύμνασε και εξόπλισε η ίδια  σε 16 αποσπάσματα από 50 άντρες το καθένα , και με δικά τις οικονομικά εκστράτευσε εναντίον των Τούρκων στην Εύβοια , στην Θεσσαλία και στην Ρούμελη . σε όλη την εκστρατεία η Μαντώ όχι μόνο σκορπίζει τον ενθουσιασμό και εμψυχώνει τους μαχητές αλλά συμμετέχει άμεσα και πολεμάει παλικαρίσια στην πρώτη γραμμή.Η Μαντώ πρόσφερε στον Αγώνα 700.000 γρόσια . Το 1826 έδωσε να εκποιηθούν τα κοσμήματά της και να διατεθούν προς περίθαλψη δύο χιλιάδων Μεσολογγιτών που σώθηκαν από την Έξοδο .

Για τις  υπηρεσίες στην Πατρίδα , της απένειμαν  τον επίτιμο βαθμό του αντιστράτηγου από τον Καποδίστρια και της παραχώρησε κεντρικό σπίτι στο Ναύπλιο ,Μετά την Επανάσταση, απογοητευμένη από την άτυχη ερωτική περιπέτειά της με το Δημήτριο Υψηλάντη  και καταδιωγμένη από τον Ιωάννη Κωλέττη, ξαναγύρισε στη Μύκονο κι έπειτα από λίγα χρόνια πέθανε  πάμφτωχη στην Πάρο στα 1840. Η κηδεία της υπήρξε πάνδημη. Τη θάψανε στο προαύλιο της Καταπολιανης. «Ύστερα όμως από την αναπαλαίωση του Ναού , δεν υπάρχει ο τάφος της , όπως και τα καμπαναριά που σήμαναν το θάνατό της .Η Μαντώ Μαυρογένους υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή στους αγώνες του Έθνους για την εθνική Ελευθερία και Ανεξαρτησία Αγωνίστρια και Πολέμαρχος . Ατρόμητη μαχήτρια , υπέροχος άνθρωπος , με σπάνια πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα.

Προς  τιμήν της στο παρελθόν είχε κοπεί  νόμισμα δύο δραχμών με τη μορφή  της.  Σήμερα, για να τιμηθεί η συνεισφορά της, ένα άγαλμά της έχει στηθεί στο παλιό λιμάνι, στη μέση της πλατείας Μαντώς, που οι ξένοι την ονομάζουν Πλατεία των Ταξί!

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΣΣΕΣ

Αξιοθαύμαστο θάρρος έδειξαν και  οι Μεσολογγίτισσες «ελεύθερες πολιορκημένες», οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της μακράς πολιορκίας του προπυργίου της δυτικής Ελλάδας βοήθησαν με κάθε τρόπο στην άμυνα:μεταφορά υλικών για τα οχυρωματικά έργα, περίθαλψη των ασθενών και τραυματιών. Φιλέλληνες  πολεμιστές του Μεσολογγίου, όπως ο  Αύγουστος Φαμπρ και άλλοι, έχουν αποθανατίσει ατέλειωτες σκηνές βομβαρδισμών με θύματα γυναίκες, όπως εκείνη με τις έξι φίλες που περπατούσαν μαζί και μια οβίδα έσκασε στα πόδια τους, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας και τις έξι. Ή εκείνη με το αίμα μιας πληγωμένης μητέρας να βρέχει τα πτώματα των εννέα κοριτσιών της, τα οποία κείτονταν γύρω της. Οι Μεσολογγίτισσες όχι μόνο δε δείλιασαν, αλλά αντίθετα εμψύχωναν τους μαχητές και τους παρακινούσαν να αγωνιστούν ως το τέλος.Όταν  αποφασίζεται η ηρωική έξοδος(10 Απριλίου 1826), μετά το φοβερό λιμό, ακολουθούν πολλές γυναίκες με αντρική ενδυμασία, κρατώντας από το ένα χέρι το σπαθί και από το άλλο το μωρό τους, ενώ οι άοπλες μπήκαν στη μέση της φάλαγγας μαζί με τα παιδιά τους. Αυτές οι γυναίκες είχαν την ίδια φρικτή τύχη, όπως και οι άνδρες της Εξόδου, κατά τη γνωστή φοβερή σύγχυση που επικράτησε, και όσες κατάφεραν να γυρίσουν στην πόλη αυτοκτόνησαν, σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.Από ότι ξέρουμε από τις τόσες  ηρωίδες του Μεσολογγίου λίγα ονόματα διέσωσε η ιστορία  για τις ηρωικές πράξεις τους.Μια από τις γυναίκες του Μεσολογγίου  ήταν και η Αλεφαντώ. Η ενδυμασία  προσεδίαζε αυτής των αντρών.Αψηφούσε τους κινδύνους, τις κακουχίες και  τις στερήσεις. Αντίθετα, εμψύχωνε τους άνδρες στον αγώνα και θυσίασε  τη ζωή της για την ελευθερία  και την τιμή της.Εκτός από αγωνίστρια, ήταν σύζυγος και μητέρα. Ο σύζυγός της  σκοτώθηκε το Μάιο του’21 και νεαρά τότε η Αλεφαντώ έμεινε χήρα με μια μικρή κόρη.Όταν έγινε η έξοδος,συνελήφθη μαζί με την κόρη της και για πολλά χρόνια είχε μαρτυρική ζωή.

ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ

Οι σχέσεις  των φύλων στο περήφανο Σούλι  θύμιζαν την θέση των γυναικών,στην Αρχαία Σπάρτη.Οι άνδρες σέβονταν τις γυναίκες τους και συχνά  ζητούσαν την γνώμη τους ,ιδιαίτερα  σε κρίσιμες καταστάσεις.Οι σεβαστότερες από αυτές αναλάμβαναν το ρόλο του διαιτητή σε διαμάχες μεταξύ των ανδρών.Αντίθετα ουδέποτε άνδρας ανακατευόταν σε γυναικείους καυγάδες.Μερικές Καπετάνισσες έπαιρναν μέρος στα  στρατιωτικά συμβούλια,όπου οι γνώμες τους υπολογίζονταν όσο και των  καπεταναίων.

Η ηθική των γυναικών ήταν υπερβολικά αυστηρή και τους απέδιδαν ιδιαίτερη τιμή. Ο φόνος γυναίκας τιμωρούταν πολύ αυστηρά, επειδή, με το θάνατό της, η Συμπολιτεία έχανε τα παιδιά που θα προέρχονταν από αυτήν. Οι γυναίκες έφεραν όπλα και ακολουθούσαν τους άντρες στις μάχες. Οι Σουλιώτες ήταν εξαιρετικά φιλοπάτριδες, αφοσιωμένοι στο καθήκον τους, μεγαλόψυχοι απέναντι στους ηττημένους, ριψοκίνδυνοι, φιλελεύθεροι και υπερήφανοι. Από μικρή ηλικία ασκούνταν στη σκληραγωγία και τον πόλεμο. Η κύρια απασχόλησή τους ήταν, όπως λέει ο Περραιβός τα άρματα. «Με αυτά τρώνε, με αυτά κοιμούνται και με αυτά ξυπνούν». Την ανδρεία τη θεωρούσαν την καλλίτερη αρετή.Όλη η Συμπολιτεία συντηρούσε ένα στρατό από 2.000-2.500 άντρες και οι σχέσεις των αρχικών χωριών και αυτών που κυριεύθηκαν αργότερα ήταν όμοιες με τις σχέσεις που είχαν οι Σπαρτιάτες με τους περίοικους. Διοικείτο από Συμβούλιο, το οποίο καλείτο «Κριτήριο της Πατρίδος» και στο οποίο προήδρευε ο πιο ανδρείος και συνετός αρχηγός μιας φάρας. Αυτοί οι πρόεδροι προέρχονταν κυρίως από τη φάρα των Τζαβελαίων και Μποτσαραίων. Το «Κριτήριο της Πατρίδος» αποτελούσε την ανώτατη νομοθετική και δικαστική εξουσία της Συμπολιτείας.

Στο σπίτι, δε,οι γυναίκες ήταν οι αδιαμφισβήτητες αφέντρες.Οι Σουλιώτισσες πέρα από το νοικοκυριό έπαιρναν όλες μέρος στις πολεμικέ επιχειρήσεις,όπου ο ρόλος τους,σε πρώτη φάση, ήταν εφεδρικόςκαι βοηθητικός.Όταν  όμως οι περιστάσεις το απαιτούσαν ρίχνονταν στην μάχη,πότε πετώντας βράχους στον εχθρό,ή καυτά βόλια,αλλά ακόμη και ορμώντας μπροστά με το σπαθί στο χέρι.

Σουλιώτισσες  που ξεχώρισαν

Το Δεκέμβριο  του 1803 η Σουλιώτισσα Δέσπω Σέχου-Μπότση, σύζυγος του Γιωργάκη Μπότση, κυνηγημένη από τους Τουρκαλβανούς, μετά τη συνθηκολόγηση του Αλή Πασά με τους Σουλιώτες, οχυρώθηκε με τις κόρες, τις νύφες και τα εγγόνια της στον πύργο του Δημουλά στη Ρηνιάσα και ύστερα από σθεναρή αντίσταση ανατίναξε τον πύργο, για να μην παραδοθούν στον εχθρό.Από τις  Σουλιώτισσες ξεχώρισαν άλλες δυο, οι οποίες υπήρξαν οι διασημότερες από τις άλλες, καταφέρνοντας να περάσουν τα ονόματά τους στο δημοτικό τραγούδι κι από εκεί στη σφαίρα του θρύλου. Η Μόσχω Τζαβέλα, σύζυγος του Λάμπρου, κατέχει τον τίτλο της «γυναίκας του Σουλίου». Η πρώτη και μεγαλύτερη ηρωίδα του Σουλίου.Με βαριά καρδιά έδωσε στο χέρι του αιμοβόρου Αλή Πασά τον πρωτότοκο γιο της Φώτο, για θυσία, και έβαλε πάνω από τον ίδιο της το γιο την αγάπη της για την πατρίδα.
«Το παιδί μου είναι παιδί του Σουλίου και σα γλιτώσει το Σούλι γλιτώνει και το παιδί μου» είπε στον πασά.

Μια άλλη Σουλιώτισσα που ξεχώρισε ήταν η Χάιδω Γιαννάκη Σέχου. Το όνομά της είχε πρωτακουστεί στον πόλεμο του 1792, όπου ο ηρωισμός της , μας πληροφορούν ξένοι διπλωμάτες την εποχή εκείνη στην κατεχόμενη Ελλάδα, προκαλούσε το σεβασμό και το θαυμασμό των συμπατριωτών της. Πρώτη έτρεχε στη μάχη, συχνά δίπλα στους άντρες, συχνότερα μπροστά απ’ αυτούς. Η ηρωίδα αυτή άγγιξε το απόγειο της δόξας της στη δραματική τριετία 1800-1803, οπότε «καμιά γυναίκα δεν αναδείχθηκε όσο η Χάιδω», βεβαιώνει ο Γερμανός Μπαρτόλντι.Οι Σουλιώτισσες, χόρεψαν χορό του Ζαλόγγου παραμονές Χριστουγέννων 1803.«Στη στεριά δε ζει το ψάρι ούτ’ ανθός στην αμμουδιά κ’ οι Σουλιώτισσες δε ζούνε μέσ’ τη μαύρη τη σκλαβιά».Πενήντα έξι γυναίκες δεν συμμετείχαν στην έξοδό του. Παρέμειναν στο Mοναστήρι. Όταν τις πλησίασαν οι Aρβανίτες, έστησαν αυθόρμητα χορό και μια-μια έπεφτε στο βάραθρο τραγουδώντας. Η πρώτη σέρνει το χορό, φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού, πηδάει και χάνεται στα βάθη του. Την ακολουθούν με τον ίδιο τρόπο, πάντα τραγουδώντας και χορεύοντας, η δεύτερη, η τρίτη, η τέταρτη…
Aυτό το τραγικό τέλος έδωσαν στη ζωή τους οι πενήντα έξι ανώνυμες ηρωίδες, που συμβολίζει την υψηλότερη έκφραση του ψυχικού μεγαλείου των ανθρώπων με ελεύθερο φρόνημα. Tο χορό του θανάτου παρακολούθησαν με κατάπληξη οι Tουρκαλβανοί.
Tόση μεγάλη ήταν η κατάπληξή τους, που τους έκανε να φωνάξουν μ’ ένα στόμα: Aλλάχ, Aλλάχ γιαζίκ (Θεέ, Θεέ, κρίμα).

Γυναίκα που σε λένε Λασκαρίνα, Μαντώ, Δέσπω, Χαίδω, Αλεφαντώ, Σουλιώτισσα, Μεσολογίτισσα, αγώνα, αγάπη, αφοσίωση, αυτοθυσία,  φιλοπατρία, ηρωίδα γυναίκα Ελληνίδα!

ΚΛΕΙΩ

Tagged: , , ,

§ 79 Responses to Η ζωή και ο αγώνας των Ελληνίδων γυναικών

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλησπέρα στην παρέα
  Είναι να απορεί κανείς που έβρισκε και που βρίσκει την δύναμη αυτός ο λαός της χώρας των Ελλήνων να ξεπηδάει μέσα από τα κουρέλια του τους χλευασμούς τα λάθη και την προδοσία του και να ορθώνεται περήφανα σαν να μην υποδουλώθηκε ποτέ. Ίσως γιατί δεν παραδόθηκε ποτέ.
  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ γεννημένοι φιλελεύθεροι μόνο στον εαυτό τους θα οφείλουν την ελευθερία τους.»Ώστε δεν επικαλούμε τη μεσολάβησή σας για να διαθέσετε τους συμπατριώτες σας εις το να μας στείλουν βοηθήματα . Αλλά μόνο εις το να μετατρέψετε την ιδέα του να στείλουν βοηθήματα στους εχθρούς μας . Ο πόλεμος σκορπίζει τον απαίσιο θάνατο…
  Τα λόγια αυτά βρίσκονται στην περήφανη και συγκινητική επιστολή που έστειλε η Μαντώ Μαυρογένους , η ηρωική κόρη των Κυκλάδων η ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 προς τις Παρισινές Κύριες.
  Είναι πολλοί οι ήρωες της Ελλάδας αμέτρητοι σε όλες τις εποχές και τους καιρούς και ίσως κανένας άλλος λαός να μην έχει τόσους πολλούς. Εκείνο όμως που είναι αξιοσημείωτο είναι οι γυναίκες του. Τα πρότυπα της Ελληνίδας γεννημένη γαλουχημένη με υψηλές προδιαγραφές είναι ισχυρά και αυτό χρειάζεται να διαφυλαχτεί μπροστά στην αναίσχυντη ισοπεδωτική επέλαση των νεοβαρβάρων.
  Θάθελα να πρωτοτυπήσω σήμερα και να βάλω ένα τραγούδι για κάποια παλικάρια άνδρες γυναίκες και νέα παιδιά που κοιτάζουν την Τριπολιτσά.
  40 τριακόσια 1000 παλικάρια και ένα και δύο και τρία είναι αρκετά
  Αστραία

 • Ο/Η iparea λέει:

  καλησπέρα… στην επετειακή παρέα…διακρίνω μια συμπάθεια στον γέρο του Μωριά με την περικεφαλαία.. Αστραία.. και στην Τριπολιτσά..
  για να αποφασίσεις να πρωτοτυπήσεις για αυτό….
  θα πρωτοτυπήσω λέγω και του λόγου μου με 3 τραγούδια…ένα για τα παλικάρια που ζούνε σαν λιοντάρια στα στενά και ένα για τις Σουλιώτισσεςς γυναίκες και τις…. πιο σύγχρονες Ηπειρώτισσες….
  ελπίζω να είναι αρκετά…για όλα τα κλεφτόπουλα….πως να τα βγάλω πέρα με υψηλά στάνταρ Ελληνίδων γυναικών…;;;..πως;;;;
  Λουκ
  Ο ΘΟΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ
  Ως πότε παλικάρια, να ζούμεν στα στενά
  μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;
  Σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπομεν κλαδιά,
  να φεύγομ΄ απ΄ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;
  Να χάνομεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,
  τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς;
  Κάλλιο ΄ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή,
  παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή!
  Τι σ’ ωφελεί αν ζήσεις και είσαι στη σκλαβιά;
  Στοχάσου πως σε ψένουν κάθ΄ ώραν στη φωτιά.

  • Ο/Η iparea λέει:

   Και οι Μεσολογγίτισσες δεν είναι μικρές
   Έχω μία αδυναμία στα λιοντάρια και στον γέρο του Μωριά για την ανδρεία του κατάθεση του τον λόγο του την δύναμη του την ευθύτητα του και μία πίκρα για την προδοσία του τον άδικο φυλακισμό του από τους μνηστήρες του νεοσύστατου κράτους. Δεν τα βγάζεις πέρα μαζί τους μόνο με αυτές τις αρετές. Αν οι Έλληνες δεν ενσωματώσουν την Οδυσσειακή μέθοδο και στρατηγική στην λογική τους δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα ούτε τον κόσμο ελεύθερο χωρίς αυτούς
   Αστραία

   • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

    .Ετσι είναι Αστραία, η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι δεν αρκεί η ανδρεία,και ο ηρωισμός για να αντιμετωπίσει κανείς με αποτελεσματικότητα τους γύπες και τις ύαινες
    της ιστορίας……

    ΓΙ΄αυτό βλέπουμε αυτές τις ηρωίδες και αυτούς του ήρωες
    πάντα στην γωνία να τους καρτερεί μία εσχάτη προδοσία
    και η αχαριστία.
    Χρειάζεται κάτι παραπάνω απ΄αυτό……..

   • Ο/Η iparea λέει:

    Χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό. Δεν φθάνει ούτε η ευφυία ούτε η δύναμη ούτε η καλωσύνη ούτε η θυσία και η αυτοθυσία ούτε ο ηρωισμός. Αν αρκούσαν όλα αυτά τόσοι άνθρωποι που τα έχουν καταθέσει θα είχαν νικήσει και ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος. Όμως βλέπει κανείς τον κ. Σμιθ να πολλαπλασιάζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να ελέγχει τα πάντα.Όλοι στην επαφή μαζί του μαυρίζονται από το χέρι που βάζει στο σώμα κάθετα και γίνονται ίδιοι με αυτόν. Στο έλεος της βαρβαρότητας τεχνολογικής και άλλης
    της απληστίας της αρχομανίας του εγωκεντρισμού, της αυταρέσκειας της φιλαρέσκειας της λαγνείας της αμάθειας της βλακείας και της μεγάλης ανοησίας
    Αστραία

 • Ο/Η iparea λέει:

  κεί ψηλά στο άγέρωχο και τιμημένο Σούλι…πολέμησαν Σουλιώτισσες για να μη γενούνε δούλοι….ήθελα και εγώ να είμαι κοντά τους να μέχουν για βόλι στην ποδιά τους…
  Λουκ
  ΑΛΕΚΟΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ – ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ Κ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΣΟΥΛΙ

 • Ο/Η iparea λέει:

  …..Γιαννιώτισσες, Σουλιώτισσες
  ξαφνιάσματα της φύσης
  εχθρέ γιατί δεν ρώτησες
  ποιον πας να κατακτήσεις;
  ….. Γυναίκες ηπειρώτισσες
  …μέσα στα χιόνια πάνε
  κι οβίδες κουβαλάνε
  Θεέ μου τι τις πότισες
  και δεν αγκομαχάνε
  ….γυναίκες απ’ τα σύνορα
  κόρες, γριές, κυράδες
  φωτιά μες στους βοριάδες
  εσείς θα είστε σίγουρα
  της Λευτεριάς μανάδες
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Καλησπέρα στην Ελεύθερη Πολιορκημένη παρέα,
  …Εσύ Αστραία μου θυμίζεις κάτι από την Μπουμπουλίνα,
  Και εσύ Λούκ θα σε παρομοίαζα με τον Κολοκοτρώνη,…..
  δεν ξέρω όμως αν είχε το χιούμορ σου ο Ηρωας του ΄21..

  Θα έπρεπε να πρωτοτυπήσω με το να μην βάλω τραγούδι…
  αλλά έχω και εγώ τις αδυναμίες μου,ξέρετε ότι μου αρέσει η μουσική..
  Αφιερωμένο σε όλους τους ελέυθερα σκεπτόμενους Ελληνες και τις Ελληνίδες, σ΄αυτούς που ακόμη επιμένουν να αντιστέκονται……

 • Ο/Η iparea λέει:

  … τι μου κάνετε… να ψάχνω τώρα για περικεφαλαίες…μούσα Κλειώ…
  θα βάλω και τέταρτο επετειακό τραγούδι
  …..για τους ελεύθερους πολιορκημένους
  με σκοπό και πρόθεση να υιοθετήσουν
  … μια άλλη αντίληψη και λογική
  γιατί δεν χιόνισε καθόλου φέτος….γιια άσπρη μέρα…
  ….έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη…
  ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν καί γελούνε..
  κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε

  .. και ..ένα τσάμικο δυνατό….στα κακοτράχαλα τα βουνά
  με το σουραύλι και το ζουρνά
  …΄πάνω στην πέτρα την αγιασμένη
  χορεύουν τώρα τρεις ανδρειωμένοι
  ..από την Ήπειρο στον Μοριά
  κι απ’ το σκοτάδι στη λευτεριά
  το πανηγύρι κρατάει χρόνια
  …στα μαρμαρένια του Χάρου αλώνια
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  …εψαχνα να βρω και εγώ γιατί έχω μία αδυναμία στον Κολοκοτρώνη, τελικά είναι η περικεφαλαία που με εντυπωσιάζει.. λέτε να ήταν και Λέων στο ζώδιο,γιατί λιοντάρι στην καρδιά ήταν σίγουρα…
  Λοιπόν Λούκ το άλογο το έχεις και εσύ, αν λείπει μία περικεφαλαία,που δεν νομίζω …..μπορούμε να την φτιάξουμε…..και.. …..γνωρίζεις και ξέρεις καλά τον τρόπο που σκέφτεται΄και ενεργεί ο Οδυσσέας,αφού είσαι μέσα στο μυαλό του και τον μελετάς.

 • Ο/Η iparea λέει:

  …ναι..ναι…. Κλειώ… να ξεπεζέψω με το πολύχρωμο άλογο μου στην Ομόνοια … και την περικεφαλαία στο κεφάλι.….τον Ραταπλάν δεν ξέρω που ναφήσω…και μετά να ψάχνετε … κανένα κόκκινο ζουρλομανδύα να μου φορέσετε…
  … με το κράνος στην μηχανή μου λέω να παραμείνω….ελεύθερος απολιόρκητος καβαλάρης…με λιγότερο εντυπωσιακή παρουσία…και μερικές παντόφλες….να φορώ…
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  ….Λούκ έχε υπόψη σου ότι οι γυναίκες δεν συμπαθούν ιδιάιτερα τις παντόφλες και δεν νομίζω να αποτελεί μέρος της γοητείας αυτό..

  ….Πάντως ξανασκέψου το,αν κατέβεις με το άλογο και την περικεφαλαία στην Ομόνοια θα είναι η ΣΚΗΝΗ της ελεγχόμενης τρέλλας…..

 • Ο/Η iparea λέει:

  ..οι γυναίκες όχι…αλλά οι κατσαρίδες μήπως φοβούνται τις παντόφλες…;;;
  ..η ΣΚΗΝΗ θα είναι ελεγχόμενα καλή….αν μου πεις πως φτιάχνεται μια περικεφαλαία…
  γιατί η ζωή είναι ωραία…. πριγκηπέσα Κλειώ….
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  bongiorno principe Λούκ,
  ….σιγά μην γλύτωνα…..ήμουν σίγουρη ότι θα μου έκανες αυτή την ερώτηση την δύσκολη ……καλά να πάθω…..
  ..δικαιούμαι να πάρω μία βοήθεια από το κοινό….
  επανέρχομαιιιιιιιιιι…..

 • Ο/Η iparea λέει:

  buono sera princesses Κλειώ
  ..κλέψε εύκολα και μια περικεφαλαία ….καθώς θα περιμένεις την δύσκολη βοήθεια του κοινού…αχρείαστη να είναι..
  ….για μην πάθεις τίποτα…
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  …Αυτό ακριβώς ‘ημουν έτοιμη να κάνω Λούκ
  πως το μάντεψες δεν μπορώ να καταλάβω…..
  … έκλεψα ευκολα και γρήγορα μία περικεφαλαία κάποιων πολεμιστών…
  ελπίζω να μην έχουν αντίρρηση,,
  και την έφερα μέχρι εδώ να την μελετήσω…. μαζί με το κοινό.
  http://elzin.wordpress.com/2009/05/31/%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 • Ο/Η iparea λέει:

  . δεν είναι μαντεψιά…..έχω μελετήσει το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη…..δεν είχε αντίρρηση…….και ξέρω τα βήματα του…
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  ..εχω πέσει στην μελέτη ,εχω πάρει χαρτί και μολύβι και σημειώνω
  θα μείνω όλη νύχτα να σκεφτώ και αύριο θα είμαι πανέτοιμη
  για ερωτήσεις και απαντήσεις
  Νάναι καλά οι γενναίοι μου πολεμιστές που είναι τόσο γενναιόδωροι….

  • Ο/Η iparea λέει:

   ..να την μελετήσεις ..αρκεί να μην την φορέσεις και δεν σε βλέπουμε…γίνεις αόρατη…χάσουμε και την μούσα….και μείνουμε χωρίς τραγούδι….με την περικεφαλαία…και τον σκύλο στους δρόμους….στους πολεμιστές θα ζητήσουμε τους λόγους…
   Λουκ

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλησπέρα σε όλους
  Να την μελετήσουμε και την κυνός περικεφαλαία του Πλούτωνα επισταμένως μαζί με το άγριο φύλακα σκυλί του.
  Όμως πριν εκείνο που μου κάνει εντύπωση στην ανασκόπηση της ζωής της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας είναι η συνάντηση της και η συμφωνία με την σουλτάνα. Θα ήθελα να ήμουν παρούσα στην σκηνή των δύο γυναικών και ίσως να μπορώ κατά κάποιον τρόπο να διεισδύσω. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός πως η μια κατάλαβε και αναγνώρισε την άλλη πίσω από την αντιπαλότητα ενός πολέμου. Η στάση που έδειξε η κυρία του χαρεμιού θυμίζει την ευγένεια και την μεταχείριση που είχε η γυναίκα και η μητέρα του Δαρείου από τον Μ. Αλέξανδρο που τον αγάπησε σαν παιδί της και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως ο κοινός εχθρός όλων των ανθρώπων είναι η έλλειψη παιδείας και η βαρβαρότητα τολμώντας να τονίσω πως η αρχή και οι βάσεις τα θεμέλια ανήκουν στο Ελληνικό Πνεύμα
  Αστραία

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Καλησπέρα σε όλους,
  Αστραία πράγματι, αξιοσημείωτο το γεγονός αυτής της συνάντησης
  των δύο γυναικών και της κατανόησης και αλληλοσεβασμού,παρόλο
  που βρισκόταν σε αντίπαλα στρατόπεδα.
  Το θέμα τώρα της περικεφαλαίας που σε κάνει αόρατο, που με απασχολεί, παρόλη την μελέτη και το ξενύχτι είναι πως συνδέεεται με το ενεργειακό κέντρο του Πλούτωνα και τον Κέρβερο

 • Ο/Η iparea λέει:

  ..καλησπέρα…μερικές φορές οι γυναίκες δίνουν τέτοια μαθήματα και παραδείγματα «ανδρισμού» και αξιοπρέπειας … …που βάζουν τα γυαλιά στους άντρες…..
  .για το θέμα της περικεφαλαίας ….ίσως πρέπει να ρωτήσουμε τους μάγους πως χειρίζονται το σημείο συναρμογής …την σεξουαλική τους ενέργεια…. τα αποθέματα και φτιάχνουν την περικεφαλαία….γιατί καλά είναι οι ήρωες να τα γνωρίζουν αυτά και να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα όπλα…του πολεμιστή… να νικήσουν αυτή την φορά….να μην ξενυχτάνε μόνο….άδικα…
  Λουκ

 • Ο/Η Δημόδοκος λέει:

  Καλημέρα στην αγαπητή ανασκοπικά ιστορική παρέα!
  Η θέση, το ήθος και η ενεργειακή δομή του πολεμιστή δεν ξεχωρίζει τους άνδρες από τις γυναίκες
  που με αυτήν την έννοια είναι ισότιμοι στον κοινωνικό πολιτικό και συνειδησιακό στίβο της ζωής.
  Ο Πλούτωνας, ο Σκορπιός και ο 8 ος οίκος σημειοδοτούν τις οριζόντιες μετακινήσεις του σημείου συναρμολόγησης, οι οποίες μπορεί να είναι ελεγχόμενες και συνειδητές ή ανεξέλεγκτες και ασυνείδητες, όπως στους περισσότερους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές και οι άλλοι μαζί τους. Για αυτές τις μετακινήσεις απαιτείται ενέργεια την οποία ο πολεμιστής εξοικονομεί με την άψογη ζωή του, την μείωση του εγωκεντρισμού, την ανακεφαλαίωση και την πνευματική του καλλιέργεια μαζί με την φυσική άσκηση του σώματος. Η σεξουαλική ενέργεια είναι υψίστης σπουδαιότητας αφού είναι η πράξη της ζωής. Έτσι ο πολεμιστής δεν νοιώθει ένοχος η αμαρτωλός για αυτή
  αλλά, δεν θα καταντήσει και ένα γουρούνι στην Κίρκη και σε ερωτικές επιλογές που τον ευτελίζουν και τον εξευτελίζουν,
  είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα. Ούτε θα αφήσει τον Κέρβερο να τον καταβροχθίσει άγρια.
  Οι οριζόντιες μεταθέσεις του σημείου μέσω της άψογης χρήσης της ενέργειας φτιάχνουν τους κυνηγούς και οι κάθετες τους ονειρευτές. Αφού η σταθεροποίηση συναρμολογεί τον εκάστοτε κόσμο της αντίληψης ο πολεμιστής εμφανίζεται και εξαφανίζεται σύμφωνα με αυτή την επιλογή του.
  Παρ όλα αυτά η περικεφαλαία του Πλούτωνα αποτελεί μέρος της γενικότερης ασπίδας του πολεμιστή, της Ασπίδας του Αχιλλέα και του Ηρακλή. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι προστατεύει η περικεφαλαία τόσο του Άρη όσο και της Αθηνάς και τα καπέλα, τα διαδήματα και άλλα αξεσουάρ του κεφαλιού που φορούν οι άνθρωποι. Ο Ηρακλής ξεκινάει με μία Λεοντή για προστασία – ασπίδα και τον άθλο της Νεμέας.
  Στο πνεύμα και στον ρυθμό της παρέας,
  να αφιερώσω ένα τραγούδι για τον γέρο του Μοριά και όσους του έχουν αδυναμία μαζί με την εντυπωσιακή περικεφαλαία του.
  Για τους ήρωες που προχωρούν στα σκοτεινά με όλα τα όπλα του πολεμιστή!
  Κράτα στην καρδιά σου την φωτιά!

 • Ο/Η iparea λέει:

  …καλημέρα στην ηρωική παρέα με την περικεφαλαία….καλημέρα μάγε πολεμιστή…. oι περικεφαλαίες είναι πoλύ εντυπωσιακές.. όπως και τα καπέλα…και όταν τα βγάζουν μερικοί καλλιτέχνες στην σκηνή… τρέχουν άσπροι λαγοί και κουνέλια …και εμείς τα ακολουθούμε για να δούμε το βάθος της λαγουδότρυπας…
  γιατί ..ήταν το ερώτημα που μας έκανε να ξενυχτάμε τα βράδια…
  .follow the rabbit..
  Λουκ

 • Ο/Η ΔΑΙΔΑΛΟΣ λέει:

  Περιουσίες, χρήματα και κόποι δεν έχουν σημασία για τις ηρωίδες και τους ήρωες. Η λήθη στα ιστορικά γεγονότα που προσπάθησαν πολλοί να επιβάλουν κατά τη διάρκεια της σκλαβιάς, δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Η λήθη στα ιστορικά γεγονότα που προσπαθούν να επιβάλουν σήμερα πολλοί δυστυχώς, με τη μορφή «ακονίσματος των αιχμών» ώστε να εμφανίζονται αυτά σαν λάθη ή «κακές στιγμές» ενός παρελθόντος «που δεν θέλουμε να επαναληφθεί γιατί είμαστε πλέον αδέλφια και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα», δεν πρέπει να μας παρασύρει. Η αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια κάθε λαού οφείλεται στον πολιτισμό και το σεβασμό των γειτόνων του. Είναι μια ανώτερη αρχή που διέπει τον Άνθρωπο.
  Όταν όμως η Ημισέληνος φτάνει εν πλω αρματωμένη και ακάλεστη στο Σούνιο, πετάει αρματωμένη επίσης πάνω από κατοικημένα νησιά μας, διεκδικεί αρματωμένη οικονομικές θαλάσσιες ζώνες αποκλειστικής ελληνικής ευθύνης, επιβάλει τη θέλησή της στη Θράκη, και ακόμα χειρότερα, όταν η εκτελεστική μας εξουσία συζητεί σε στρογγυλό τραπέζι και αποφασίζει να …. ρωτήσει τους γείτονες ποιος ο λόγος των συχνών διελεύσεων πλωτών και πτητικών μέσων από την περιοχή μας, εεεε … τότε τα «αδέλφια μας και γείτονές μας» με τα οποία, όπως λένε οι σοφοί, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αρμενίζουν στραβά. Γιατί σίγουρα ο γιαλός δεν είναι στραβός.

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Kαλησπέρα παρέα,
  είχα ένα καλό προαίσθημα ‘οτι σήμερα θα με περίμενε ένα δωρο γνώσης.
  Χαλάλι λοιπόν τα ξενύχτια όταν είναι δημιουργικά,και όταν δεν ξοδεύουμε και χαραμίζουμε τις μέρες μας, και τις νύχτες μας σε ανούσια πράγματα και δεσμευτικά.
  Καλησπέρα Δημόδοκε,με πρόλαβες όσον αφορά τις περικεφαλαίες του Αρη και της Αθηνάς.Ηταν η επόμενη ερώτησή μου.
  Η περικεφαλαία του Αρη σκέφτομαι μήπως είναι,η σωστή άμυνα του πολεμιστή όταν χρειαστεί να παλέψει για κάτι ή να διεκδικήσει,.Ούτε μαλθακός και φοβισμένος- εκτοπισμένος ούτε όμως και μόνιμα καυγατζής και πολεμοχαρής.
  Η δε περικεφαλαία της Αθηνάς είναι η ορθή σκέψη και λόγος,και προστατεύει τα αυτιά από τις σειρήνες και τις κάθε λογής κολακείες που μπορούν να παρασύρουν τον πολεμιστή μακρυά από τον στόχο του.

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλησπέρα σε όλους
  Να κρατήσουμε την φωτιά και την φλόγα άσβεστη.
  Η Αθηνά κατέχει την στρατηγική τον σχεδιασμό την τέχνη του πολέμου την σοφία την προνοητικότητα και είναι φυσικά πάνοπλη ξεκινώντας από το κεφάλι που προστατεύει την επίγνωση να μη διασκορπιστεί. Ο Άρης κατέχει το ένστικτο την φυσική αντοχή και την ρώμη να στηρίξει το σώμα σε αυτή την ετοιμοπόλεμη κατάσταση και προστατεύει το κεφάλι από ξένες επιρροές χτυπήματα και εισβολείς σκεπτομορφών. Ο Πλούτωνας διαθέτει την ειδική γνώση των μυστών και των μυστικών. Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων περιηγείται στον κόσμο του θαυμαστού και ο Νίο συναντά την Τρινιτυ ακολουθώντας ένα άσπρο κουνέλι. Ξέρω τι σε βασανίζει τα βράδια του λέει είναι το ερώτημα: τι είναι το matrix;
  Πολλές φορές ήρθαν οι εχθροί μας ντυμένοι φίλοι με μορφή προβάτου και αδελφοί Δαίδαλε. Οταν το καταλαβαίνουμε είναι συνήθως αργά.
  Ας κάνουμε κάτι εγκαίρως
  Αστραία

 • Ο/Η iparea λέει:

  Πολλές φορές πράγματι και αδρανούμε…εγκληματικά.

  Αξιότιμε Κύριε Αρχηγέ
  Λαμβάνω το θάρρος να σας στείλω το παρακάτω μήνυμα εκφράζοντας την ανησυχία μου για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.
  Οι γείτονες και «φίλοι», με τις διαχρονικά σταθερές διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες, έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ασφυκτικό κλίμα για την εθνική μας κυριαρχία. Τα καθημερινά γεγονότα των τελευταίων ετών και οι ελληνικές αντιδράσεις συνηγορούν ότι αδυνατούμε πλέον να υπερασπιζόμαστε αξιοπρεπώς έστω και ένα κομμάτι του χερσαίου, θαλάσσιου ή εναέριου χώρου μας καθώς και την ιστορία, την πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
  Δεν νοείται διάπλους πολεμικού πλοίου της γείτονος νότια της Εύβοιας, διακοπή ασκήσεων ελληνικών πλοίων σε πεδίο βολής, υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών, επί τόπου περισυλλογή Έλληνα πιλότου που χάνει τη ζωή του σε άσκηση, ή διεξαγωγή ερευνών κοιτασμάτων σε θαλάσσιες ζώνες ελληνικής ευθύνης και πλήθος άλλων ουκ έστιν αριθμός. Τέτοιου είδους ενέργειες συνιστούν όχι μόνον ιταμές προκλήσεις αλλά δια της βίας επιβολή της θέλησης μιας εχθρικής δύναμης στη λειτουργία ανεξάρτητου κράτους.
  Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πλέον τη λέξη «αμφισβήτηση» αλλά τη φράση «εχθρική ενέργεια». Ούτε πρέπει να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο συζητώντας το δίκαιο, το άδικο και τις ευθύνες προσώπων, πολιτικών και «πολιτικών». Ο καθένας μας από τη θέση που βρίσκεται πρέπει να υπερβάλει εαυτόν, να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και να προσπαθήσουμε να αποβάλουμε το βρόγχο των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων που ουσιαστικά δημιουργήσαμε με τη συμπεριφορά μας.
  Αξίζουμε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια.
  Το χρωστάμε στον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Λεωνίδα, το Μ. Αλέξανδρο, τον Κ. Παλαιολόγο, το Ρ. Φεραίο, το Θ. Κολοκοτρώνη, τον Ι. Καποδίστρια, τον Π. Μελά, τον Ελ. Βενιζέλο, τον Κ. Καραθεοδωρή, τον Ν. Πλαστήρα, το Δ. Γληνό, το Γ. Σεφέρη, το Μ. Θεοδωράκη και σε χιλιάδες πεφωτισμένους Έλληνες που αγάπησαν αυτόν τον ευλογημένο τόπο στην υπερ-τρισχιλιετή ιστορία του.
  Να είστε βέβαιος εσείς, το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, ότι οι απλοί πολίτες στηρίζουν και εκτιμούν το δύσκολο λειτούργημα που καλείστε να φέρετε εις πέρας.
  Μία επιστολή που έστειλα στο αρχηγό Γ.Ε..Σ
  ΔΑΙΔΑΛΟΣ

 • Ο/Η iparea λέει:

  ..καλημέρα στην συντροφιά…καλημέρα στους επιστολογράφους ΔΑΙΔΑΛΟΥΣ αεροπόρους….στελθ να γίνουμε εγκαίρως…και να αποκτήσουμε τον μανδύα του Χάρυ Πόττερ…που σε κάνει αόρατο…μαζί με το ΑΖΑΧ….
  για να αντμετωπίσουμε….εχθρούς… και φρουρούς και μηχανές….κουστουμαρισμένους γιάπηδες πολυεθνικούς….νοικοκυρές σε απόγνωση με καλάθια σούπρε μάρκετ….ψεύτικες γυναικάρες που φορούν κόκκινα προγράμματα…προδότες που τρώνε την μπριζόλα τους σε ένα καναπέ…πλούσιοι και διάσημοι….και τον σκορπιό μέσα μας…
  αναζητείστε μια Έξοδο…του Μεσολογγίου και του Μεσονυχτίου εξπρές…αλλά από την σωστή Πύλη…. αυτή την φορά….κοντά σε ιντερνέτ τηλέφωνο…
  …με το αιθερικό σώμα χωρίς τρύπες…και την ενεργειακή τους αφαίμαξη….
  Λουκ

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλημέρα
  Ή με τον τρόπο μας λέει η Τρίνιτι στον Νίο ή τα μπογαλιάκια σου και τα κουβαδάκια σου σε άλλη παραλία…αφαιρώντας του τον Σκορπιό.
  Ο κύριος Max Keiser μιλάει για τους κουστουμαρισμένους γιάπηδες τους πολυεθνικούς οικονομικούς τρομοκράτες της κάθε μπανανίας
  σε ένα Σκεφτικό άνθρωπο
  Αστραία
  http://skeftikos.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Η καλή μέρα από το πρωί με την αυγούλα φαίνεται.

  Καλημέρα στην παρέα.

  Κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος,απλός θεατής πια μπροστά σε όλη αυτή την λεηλασία.Πιο κάτω δεν έχει.Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
  Γιατί με το να κάθεσαι βολεμένος στον καναπέ σου, αμπαρωμένος στον μικρόκοσμό σου,σαν να μην σε αφορά τι γίνεται γύρω σου έχει ένα κόστος που αργά ή γρήγορα θα καλεστείς να το πληρώσεις.Και σίγουρα δεν θα μπορέσουν να σε προστατέψουν οι κάμερες ασφαλείας που έχεις βάλει όυτε οι σεκιούριτι,ούτε τα θωρακισμένα τζίπ.
  Οταν γύρω σου καταρρέει όλος ο κόσμος,όταν υπάρχουν άνθρωποι στο κέντρο της Αθήνας που ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε,εσύ δεν μπορείς να στρουθοκαμηλίζεις και να κοιμάσαι ήσυχος,με μόνη σκέψη σε πιο πολυτελές in νησί θα πάς διακοπές το καλοκαίρι,περιφέροντας την πλήξη σου από καρέκλα σε πολυθρόνα.
  Ζητιάνοι είμαστε όλοι μέσα στο ίδιο μας το παλάτι,μας χλευάζουν μας περιπαίζουν,χτυπούν τα παιδιά μας και τα αποχαυνώνουν,ρημάξανε την ζωή μας. Κανταντήσανε την Ελλάδα μας μιά ψωροκώσταινα.Και για αυτήν την κατάντια φταίει ο καθένας μας,από την θέση που βρίσκεται,στο μερίδιο που του αναλογεί,αλλά όχι όλοι το ίδιο.Δεν έχουμε που να πάμε ,που να σταθούμε,δεν υπάρχει χαρά ,επικοινωνία,μόνο παραμορφωμένα πρόσωπα, άρρωστα σώματα,πολτοποιημένα μυαλά,απελπισία,μοναξιά,διαφθορά, διαστροφή,φόβος και θλίψη ,μπόλικη θλίψη.Που να τα χωρέσεις όλα αυτά και πως να παρηγορηθείς.
  Τα design σαλόνια δεν έχουν καρδιά και δεν μπορείς να μοιραστείς την ζωή σου με τους πολυτελείς τοίχους που έχεις περιφράξει το σπίτι σου,και οι παράγκες δεν έχουν ανθρωπιά.
  Ούτε η φτηνή πορνογραφική διασκέδαση,ούτε οι αποτυχημένη σχολική παιδεία,οι ζητωκραυγές στα γήπεδα και στα μπαλκόνια,και οι γονυκλισιές στις εκκλησίες΄και σε χαλάκια,μπορούν να μας σώσουν.
  Κανταντήσαμε την Γή μία απέραντη χωματερή και ένα φούρνο που ψηνόμαστε όλοι μας.
  Μήπως ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ποιοί είμαστε επιτέλους,να διεκδικήσουμε πίσω την ζωή μας.Μήπως ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν κάποιοι για τις πράξεις τους,για την προδοσία τους.
  Τέλος, μήπως ήρθε η ώρα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για το αυτονόητο.ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!! …ανεβαίνοντας το εξπρές του μεσονυκτίου…..
  Με μία νέα αντίληψη,ο καθένας στην πατρίδα του,χωρίς τους παγκόσμιους δικτάτορες,οικονομικούς , θρησκευτικούς,και μηχανολογικούς

 • Ο/Η iparea λέει:

  …επαναστατικά ξυπνήσαμε σήμερα Κλειώ!!!…είδαμε κανένα καλό όνειρο….;;;; δεν έχω παρά να επαναλάβω ..πάνω στο απελευθερωτικό τραίνο της Μεγάλης Απόδρασης από την απάνθρωπη εκμετάλλευση και λαίμαργη εξουσία …. τα λόγια του καπετάνιου Κολοκοτρώνη…όπως αντήχησαν… μέσα από την μεγάλη του καρδιά….επίκαιρα μέχρι σήμερα με μικρή παραλλαγή ονομάτων…
  τα αυτονόητα….
  «Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Καλημέρα Λούκ,
  Το έχω δεί αυτό το όνειρο πριν δύο χρόνια,με όλες τις λεπτομέρειες και ακριβή περιγραφή.
  Ηταν μία σπίθα στην αρχή και μιάς βροχής ψιχάλα,και έγινε η σπίθα
  πυρκαγια και πελαγος η στάλα……

 • Ο/Η iparea λέει:

  Δεν ξέρω για το όνειρο αλλά κάποια πράγματα για εφιάλτη μοιάζουν.
  Γιατί μαγειρεύτηκε το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της εκκλησίας;
  Γιατί αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των θρησκευτικών στο σχολείο.
  Ως πότε τα Ελληνόπουλα θα γαλουχούνται με τις Εβραικές ιστορίες για τον αληθινό θεό;
  Ως πότε θα γιορτάζουμε την αναγέννηση και την ανάταση της Ελληνικής ψυχής με Εβραικά έθιμα;
  Ως πότε ο φετιχισμός τα τάματα τα προσκυνήματα και η εικοναλαγνεία δεν θα γνωρίζουν όρια μαζί με τον παροξυσμό μια οπιομανούς θεοκρατίας;
  Ως πότε η σχιζοφρένεια του Ελληνοχριστιανικού μοντέλου θα ακρωτηριάζει το μυαλό μας;
  Ως πότε ο χονδρός Αντίνοος πρώτο τραπέζι πίστα θα ελέγχει και θα ποδηγετεί τους πάντες και τα πάντα;
  Ως πότε το μαύρο κηφηναριό θα μας πίνει το αίμα πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες;
  Ως πότε η σωτηρία και η δικαιοσύνη θα είναι στα χέρια αδίκων;
  «…Μόνη η δικαιοσύνη φέρει την ελευθερίαν, την δύναμιν και την ασφάλειαν. Όπλα χωρίς δικαιωσύνην, γίνονται όπλα ληστών, ζώντων εις καθημερινόν κίνδυνον
  να στερηθώσι την δύναμιν από άλλους ληστάς, ή και να κολασθώσιν ως λησταί από νόμιμον εξουσίαν. Η ανδρεία χωρίς την δικαιοσύνην είναι ευτελές προτέρημα,
  η δικαιοσύνη, αν εφυλάσσετο από όλους, ουδέ χρείαν όλως είχε της ανδρείας. Και αυτή του Θεού η παντοδυναμία ήθελ’ είσθε χωρίς όφελος διά τους ανθρώπους,
  αν δεν ήτον ενωμένη με την άπειρον δικαιοσύνην του…».
  (Αδ, Κοραής προς Οδυσσέα Ανδρούτσον, 1824)

  Κανένα τραίνο δεν μπορεί να σφυρίξει όταν η συνείδηση των ανθρώπων καπελώνεται και αγκιστρώνεται σε χέρια μαστροπών.

  Η Αποκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, που συντάχθηκε και υπογράφηκε από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και τους Συνοδικούς.
  http://www.faltaits.gr/greek/coll_c1.htm
  Αστραία

 • Ο/Η iparea λέει:

  ..γιατί διαμαρτύρεσαι Αστραία…;!!! Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ σπουδαίο πράγμα…και γίνεται από ειδικούς εκπροσώπους … όχι με το αζημίωτο….βέβαια..η εκκλησία χρειάζεται την έκπτωση 50% να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο και σε άλλα παιδιά με προβλήματα όρασης….να πουλήσει τον αέρα τον κοπανιστό του δεξιού σωρείτη …. και τον άτιμο ατέλειωτο σταυρό…. της έχουν περισσέψει επίσης μερικά συγχωροχάρτια από τον Μεσσαίωνα…..τις μάγισσες ξέρεις τι τις κάνει….για να μην έχει αντίλογο και μονοπώλιο την μαγεία….το τραίνο θα σφυρίξει τρεις φορές χωρίς αυτήν… γιατί δεν περνάνε τραίνα από την Καλυψώ….με παπικά και πατριαρχικά Καλυπτοφόρα διαδήματα κεφαλής…και σκήπτρα ηγεμονίας… ελέω θεού μισαλλοδοξίας…
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Καλησπέρα,
  είμαστε ακόμη όρθιοι από το πρωί βλέπω…

  …οχι Λουκ δεν είχε χήνες το όνειρο,παπάκια δεν συνάντησα πουθενά,
  τον Αετό κάπου τον πήρε το μάτι να πετάει…..
  Πηνελόπη δεν είμαι σίγουρα…..
  …ηταν όμως πολύ ζωντανό όνειρο που με συντάραξε……

 • Ο/Η iparea λέει:

  καλημέρα…όρθιοι είμαστε συνεχώς και ξάγρυπνοι…. έχουμε και δουλειές….να νεκραναστήσουμε μερικούς φίλους που έχουμε χάσει…και έχουμε καιρό να τους δούμε…να δώσουμε το φιλί της ζωής σε κοιμισμένες πριγκίπισσες….….. οι Πηνελόπες μας μπερδεύουν συνέχεια με τα όνειρα τους…που είναι και τι κάνουν…τι σκέφτονται…και τι ονειρεύονται. ..άκρη δεν βρίσκουμε….οι ταλαιπωρημένοι….πολύπαθοι ναυτικοί…. ανήσυχα παπάκια πεσμένα στην ποταμιά…να κολυμπάμε μια δεξιά και μια αριστερά….
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Καλημέρα αγαπημένη Παρέα ,
  …Λούκ δεν ήταν στην πρόθεσή μου να μπερδέψω κανέναν ταλαίπωρο ναυτικό,….
  να διεκρινήσω μερικά πράγματα ήθελα…για να μην παρεξηγηθώ…

  ..τα παπάκια τώρα μαθαίνουν να κολυμπανε… στην ποταμιά..;

 • Ο/Η iparea λέει:

  …τι να κάνουν και τα καημένα τα παπάκια….εκεί στα ορμητικά νερά που τα έχουν πετάξει μάντεις παραμυθάδες….προσπαθούν να μάθουν κολύμπι και πως το λέν…. το γιαχαμπίμπι….
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  ….Μην μισήσουν μόνο το ποτάμι…
  τα παπάκια….και μην τα πίασει ο μάντης παραμυθάς να κρυφοκοιτάνε…

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλημέρα σε όλους
  Το κάθε ναγουάλ έχει την δική του προσωπικότητα και την προτίμηση του. Ο Ελίας είχε την λογική μετριοπάθεια και την τάξη την καθαριότητα. Ο Χουλιάν είχε το θέατρο τον χορό. Ο Δον Χουάν τον σαμανισμό και ο Καστανέντα την πανεπιστημιακή γνώση και την κοινωνιολογία. Για ένα Έλληνα υποθέτω πως τα Ομηρικά Έπη και η Οδύσσεια είναι κάτι παραπάνω από αρκετή κεντρικά τοποθετημένη. Όταν πέταξε στο ποτάμι ο Χουλιάν τον Δον Χουάν το καινούργιο ναγουάλ αναγκάστηκε να βγάλει το διπλό του και με αυτό επισκέφτηκε την ομάδα . Ο Χουλιάν τον αντιλήφθηκε και τον έπιασε από το αυτί. Και η ντόνα Σολεντάντ επιτέθηκε στον Καστανεντα και τραυματίστηκε από την έξοδο του ονειρικού του σώματος. Κάποια ναγουάλ συμπαθούν περισσότερο τα έργα και κάποια τις διασαφηνίσεις. ΟΙ εξηγήσεις των μάγων πολεμιστών πρέπει να είναι πάντα σαφείς λιτές ουσιαστικές ειλικρινείς και να δίνονται στην ώρα τους. Τα παπάκια και τα κοτόπουλα μπορούν και να πετάξουν όταν καταλάβουν πως δεν ανήκουν στο κοτέτσι εκτός από τα πρόβατα που ανήκουν στον τσομπάνο και στο μαντρί του
  Αστραία

 • Ο/Η iparea λέει:

  …τις Ομηρικές παραβολές του δένδρου της ελιάς….. στο ψηλό Όρος του Ολύμπου μελετάς..Αστραία…και ομιλείς με λόγους ναγουάλ μυστών….;;;! τα πρόβατα νοιώθουν πάντα ασφάλεια μέσα στον γνωστό μαντρί….και δεν τους αρέσει το κολύμπι σε άγνωστα νερά….για το δάσος με τα άγρια ζώα ούτε κουβέντα….μόνο κοκκινοσκουφίτσες με καλαθάκια ρισκάρουν περιπλάνηση εκεί….και προκαλούν τον λύκο και την τύχη τους….
  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  ..με τίποτε δεν θάθελα να ήμουν κοκκινοσκουφίτσα στην θέση της κοκκινοσκουφίτσας,τριγυρίζοντας με το καλαθάκι μου ,από δω και από κεί,χαρωπά και ασυνείδητα …και να έχω τσατίσει τον λύκο…..
  ..με τίποτε όμως….

 • Ο/Η iparea λέει:

  ..έχει και ο λύκος το δίκιο του που τσατίζεται με τις χαρωπές κοκκινοσκοφίτσες που τριγυρίζουν άσκοπα στο δάσος και τις προκαταλήψεις για τον κακό λύκο που φοβούνται τα πρόβατα….να ακούσουμε την άποψη του…
  …από την πλευρά του λύκου…
  Το δάσος ήταν το σπιτικό μου. Ζούσα εκεί και νοιαζόμουν γι’ αυτό. Προσπαθούσα να το διατηρώ ταχτικό και καθαρό.
  Κάποτε, μια ηλιόλουστη μέρα, ενώ προσπαθούσα να συμμαζέψω κάτι σκουπίδια που είχε παρατήσει ένας κατασκηνωτής, άκουσα βήματα. Πήδηξα πίσω από ένα δέντρο και είδα ένα μικρό κορίτσι να έρχεται από ένα μονοπάτι, κρατώντας ένα καλάθι. Μου φάνηκε ύποπτη από την αρχή γιατί φορούσε αστεία ρούχα ολοκόκκινα, και το κεφάλι της ήταν καλυμμένο με μια κουκούλα σαν να μην ήθελε να την αναγνωρίσουν.
  Φυσικά την σταμάτησα για να ερευνήσω το ζήτημα. Την ρώτησα ποια ήταν, που πήγαινε, από που ερχόταν κ.τ.λ. Μου είπε μια ιστορία για κάποια γιαγιά που πήγαινε να την επισκεφθεί και να της πάει φαγητό.
  Έδειχνε βασικά έντιμο άτομο, αλλά βρισκόταν στο δάσος μου και έδειχνε ύποπτη μ’αυτά τα ρούχα. ΄Έτσι αποφάσισα να της δείξω πόσο σοβαρό ήταν να εισβάλλει έτσι, χωρίς ειδοποίηση, ντυμένη αστεία.
  Την άφησα να συνεχίσει αλλά έτρεξα πριν από αυτήν στο σπίτι της γιαγιάς της. Όταν συνάντησα την συμπαθητική γριούλα της εξήγησα το πρόβλημά μου και συμφώνησε ότι η εγγονή της χρειαζόταν ένα μάθημα. Η γριούλα συμφώνησε να κρυφτεί ώσπου να την φωνάξω. Έτσι, κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι. Όταν έφτασε το κορίτσι την κάλεσα να μπει στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόμουν στο κρεβάτι ντυμένος σαν τη γιαγιά. Το κορίτσι ήρθε με τα κόκκινα μαγουλά της και είπε κάτι άσχημο για τα μεγάλα μου αυτιά. Με είχαν προσβάλλει κι άλλοτε και έτσι προσπάθησα να πω κάτι θετικό. Είπα ότι, ίσως, τα μεγάλα μου αυτιά, μου επέτρεπαν να την ακούω καλύτερα. Δηλαδή έδειχνα ότι την συμπαθούσα και ήθελα να προσέχω αυτά που λεει. Αλλά έκανε άλλο ένα καλαμπούρι για τα γουρλωτά μου μάτια. Τώρα καταλαβαίνετε πώς άρχισα να αισθάνομαι γι’ αυτό το κορίτσι που έβαζε ένα ευγενικό προσωπείο αλλά ήταν τόσο κακοήθης. Παρ’ όλα αυτά έχω την τακτική να γυρίζω και το άλλο μάγουλο και της είπα ότι τα γουρλωτά μου μάτια με βοηθούν να την βλέπω καλύτερα. Η επόμενη προσβολή στ’ αλήθεια με νευρίασε. Έχω κάποιο σύμπλεγμα για τα μεγάλα μου δόντια κι αυτό το κορίτσι έκανε μία προσβλητική παρατήρηση. Ξέρω ότι θα έπρεπε να μην χάσω την ψυχραιμία μου αλλά πήδηξα από το κρεβάτι και της φώναξα πως τα μεγάλα μου δόντια ήταν χρήσιμα για να την φαω καλύτερα.
  Τώρα ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς λύκος δεν θα έτρωγε ποτέ ένα κορίτσι, όλοι το ξέρουν αυτό, αλλά αυτό το τρελοκόριτσο άρχισε να τρέχει γύρω-γύρω ουρλιάζοντας κι εγώ προσπαθούσα να την φτάσω για να την ηρεμίσω. Έβγαλα και τα ρούχα της γιαγιάς αλλά αυτό φάνηκε να χειροτερεύει τα πράγματα. Ξαφνικά η πόρτα άνοιξε με δυνατό κρότο και ένας μεγαλόσωμος τύπος στεκόταν εκεί με το τσεκούρι του. Τον κοίταξα και κατάλαβα ότι είχα βρει τον μπελά μου. Υπήρχε ένα ανοιχτό παράθυρο πίσω μου και την κοπάνησα.
  Θα ήθελα να μπορούσα να πω πως εδώ τελειώνει η ιστορία. Όμως αυτή η γριούλα γιαγιά ποτέ δεν είπε την δική μου πλευρά της κατάστασης. Σύντομα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήμουν κακός και μοχθηρός. ΄Όλοι άρχισαν να με αποφεύγουν. Δεν ξέρω τι έγινε το κοριτσάκι με τα αστεία κόκκινα ρούχα, όμως εγώ δεν έζησα από τότε καλά. Έτσι αποφάσισα να σας γράψω την ιστορία μου.
  Με εκτίμηση Λύκος

  Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  ….Διαβάζοντας το παραμύθι του κακού λύκου και της καλής και αθώας κοκκινοσκουφίτσας,διαπιστώνω ότι τόσα χρόνια το ήξερα από την μία πλευρά μόνο…..
  Τελικά η γιαγιά δεν είχε δίκιο και ο λύκος δεν ήταν τόσο κακός ούτε και η κοκκινοσκουφίτσα ήταν τόσο αθώα και ανέμελη…..
  ….διδακτικό συμπέρασμα….όταν κάποιος ή κάποια εισβάλλει στο δάσος του άλλου οφείλει να σέβεται τους κανόνες του και την φιλοξενία του χωρίς να τον προσβάλλει και να τον προκαλεί,μέσα στον ίδιο του τον χώρο,που με τόσο ζήλο διατηρεί καθαρό και φροντίζει,μαζέυει και τα σκουπίδια που αφήνουν απερίσκεπτα όσοι περιφερόμενοι τουρίστες περνούν…πολύ σημαντικό αυτό…
  …..και όταν αποχωρεί από το δάσος που επισκέφτηκε αυτοβούλως αναλαμβάνει και την ευθύνη του περιπάτου που έκανε,ανεξάρτητα από τις προσδοκίες που κρατούσε στο καλαθάκι .

 • Ο/Η iparea λέει:

  …δεν είναι πολύ κακός… ο κακός λύκος…αλλά μη τον ηρωποιήσουμε κιόλας…. οι ιστορίες ανάλογα από την πλευρά που τις κοιτάζεις έχουν την δική τους ερμηνεία…και οι άνθρωποι τις δικές τους ανάγκες να τις ερμηνεύσουν …..νομίζω πως μια καλή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του λύκου …θα τον απελευθέρωνε από την εισβολή τουριστών… σκουπιδιών και τα παράπονα της κοκκινοσκουφίτσας ….ξεκινώντας από την αυτοφώτιση του… και όχι την ετεροφώτιση του

  Λουκ…χορεύοντας με τους λύκους…
  κάτω από το φως συμπεριεκτικής αιωνιότητας…
  …σε πράσινα χαλιά…κόκκινα σκουφιά και… πολύχρωμα σπαθιά

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλησπέρα στην παρέα
  Πολύ διδακτικά τα παραμύθια! Έμεσα σε οδηγούν στην γνώση με αστραπιαία ταχύτητα.Η έννοια του περιφερόμενου τουρίστα δεν ταιριάζει σε ένα άνθρωπο της γνώσης ο οποίος ποτέ δεν κάνει τουρισμό γυρίζοντας άσκοπα κάτω από τον Αετό. Ένας άνθρωπος της γνώσης είναι εξερευνητής και προχωράει πάντα έχοντας συναίσθηση και συνείδηση του χώρου και χρόνου που βρίσκεται και ποιους και τι συναντά. Εκείνο που μπορεί να φέρει δύο ανθρώπους κοντά είναι οι κοινές τους ανάγκες αλλά εκείνο που μπορεί να τους ενώσει πραγματικά είναι οι κοινές τους αξίες. Η κοκκινοσκουφίτσα να αναλάβει την ευθύνη του περιπάτου και και της πρόκλησης και ο λύκος την προστασία της αυτονομίας του και να απεξαρτηθεί από το παραμύθι της καλαθοκρατούσας και καπελοφορούσας κοπελιάς. Το καλάθι των ερμηνειών μας κουβαλά πάντα μεγάλες προσδοκίες.Μόνο ο μεγαλόσωμος τύπος με το τσεκούρι στο τέλος παραμένει ελεύθερος γιατί είναι ο πραγματικός κυνηγός
  Αστραία

 • Ο/Η iparea λέει:

  ..μια γυναίκα πάντα καταλαβαίνει καλύτερα… μια άλλη γυναίκα και από τον πιο έξυπνο άνδρα…. ότι καλάθι και να κρατάει και ότι καπέλο και να φοράει…
  ..νομίζω πως ο λύκος λατρεύει τις κοκκινοσκουφίτσες που περπατούν στο δάσος του με τα καλαθάκια τους….με τα αστεία ρούχα τους….με τις προκλήσεις τους και τις προσκλήσεις τους …με τα καμώματα τους….με τα νάζια τους και τις πονηριές τους…τα παράπονα και με τις υστερίες τους….του αρέσουν πολύ….. τις παρατηρεί…. τις θαυμάζει….πιάνει κουβέντα… τις κοιτάζει….αλλά δεν θα τις πειράξει ..παρόλο το κακό όνομα που του έχει βγει … γιατί δεν το επιτρέπει ο κυνηγός που παραφυλάει και καραδοκεί…και φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ…..
  αυτή είναι η εξήγηση του λύκου…σαφής λιτή και ειλικρινής … στην ώρα του….
  Λουκ …τραγουδώντας στους μοναχικούς λύκους … άγριων δασών

 • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  πρωτη φορα συναντω λυκουσ με περικεφαλαια και παντοφλεσ
  κοκκινοσκουφιτσεσ που δεν ειναι καθολου αθωεσ
  γιαγιαδεσ που βαστουν τα μποσικα του κακου μαυρου λυκου
  και περαστικουσ τουριστεσ με παντοφλεσ.
  γελασα μεχρι δακρυων.
  νομιζω ενα απλο θεματακι το εχετε κανει κυπριακο προβλημα
  η αιτια ειναι ολη δικη σασ και να μην παραπονιεσται για αλλουσ
  εκεινο που σασ φταιει ειναι το ξερο σασ το κεφαλι που μαλλον φαινεται
  δεν κουβαλα και πολυ μυαλο αν και ισχυριζεται το εντελωσ αντιθετο
  τα φαινομενα αποδεικνυεται οτι εξαπατουν.
  αρα πρεπη να του ριξετε μερικεσ κουτουλιεσ σε κανενα
  παγκακι ερημικο μπασ και συγκλονιστη και ξυπνηση
  απο τον μαυρο υπνο του.
  ετσι ισωσ καποτε δει και αυτο το ερημο κεφαλι μια ασπρη ημερα.
  αλλιωσ θα περιμενη να χιονισει.
  σημερα πανω απο την ελλαδα περασαν διαδικτυακα μηνυματα
  και τραγουδια και ο καιροσ προσαρμοζοτανε συνφωνα με τα τραγουδια
  αυτα ειναι τα κατορθωματα πραγματικων λευκων κηνυγων που κατεχουν την δυναμη οχι στον υπνο τουσ αλλα στον ξυπνιο τουσ.
  βεβαια για να γινησ τετοιοσ αληθινοσ και πραγματικοσ κηνυγοσ
  πρεπη να πασ και να μαθητευσησ με καποιον που ηδη ειναι.
  τωτε αμεσωσ θα αφισησ τισ περικεφαλαιεσ τισ παντοφλεσ και τα μοναχικα παγκακια – δηλαδη θα αφισησ τα μιση και θα πιασησ
  το γα….η.!!!
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ

 • Ο/Η Δημόδοκος λέει:

  Καλημέρα αγαπητοί και αγαπητές μου!
  Θάθελα νάμαι βασιλιάς στα παραμύθια της γιαγιάς, ο μαχητής και ο γενναίος…
  Τα παραμύθια είναι συνήθως γοητευτικά αλλά η πραγματικότητα παραμένει πάντα αξεπέραστα μαγική και ο κόσμος που μας περιβάλλει ένα αίνιγμα. Σαν προωθημένοι δρομείς τα ποιήματα, οι ιστορίες και οι αφηγήσεις μεγάλων παραμυθάδων απελευθερώνουν την φαντασία των δημιουργών αφήνοντας πίσω τους την πεζότητα την κοινοτυπία και την δυσκαμψία παγιωμένων αντιλήψεων.
  Η κοκκινοσκουφίτσα και η περιπέτεια της ταιριάζει θαυμάσια με τον Άρη και τον Κριό υποδεικνύοντας την περιπλάνηση της θηλυκότητας και της αρσενικότητας στο δάσος με τα άγρια ζώα και ένστικτα. Η μικρή με την κόκκινη κουκούλα της εμμήνου ρήσης αρχίζει να λικνίζεται σε ένα περίπατο οιστρογόνων τραγουδώντας και μαζεύοντας χυμούς από φράουλες σφυρίγματα και θαυμαστικά επιφωνήματα με το καλαθάκι μιας στρογγυλής μήτρας ενεργοποιημένης.
  Περπατώ στο δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδώ. Λύκε λύκε είσαι εδώ;
  Ο λύκος με αυξημένα τα ποσά τεστοστερόνης την εντοπίζει αμέσως και πιάνει κουβέντα. Τι γυρεύεις στο δάσος της λέει, τι έχεις στο καλάθι σου και που πηγαίνεις;
  Η μικρή απαντάει όλο νάζι: Στην γιαγιά μου, να της πάω φαγητό. Ο λύκος συνεχίζει να απολαμβάνει το φλερτ και καταλαβαίνει πως αυτό είναι δικαιολογία και γυναικεία πονηριά. Χρειάζεται ένα πρόσχημα για την βόλτα στο δάσος και πηγαίνει στην γιαγιά της επιστρέφοντας στις ρίζες μιας εμπειρίας του παρελθόντος για να μάθει για το θέμα του έρωτα που την απασχολεί. Συνεχίζει να την παρακολουθεί και μόλις μαθαίνει την καλύβα της γιαγιάς μπαίνει μέσα τρώει την γιαγιά, μεταμφιέζεται με τα ρούχα της και ξαπλώνει στο κρεβάτι που τον ενδιαφέρει περιμένοντας την καμπυλωτή χαριτωμένη περίεργη Αφροδίτη και τις ερωτήσεις της: Γιατί έχεις μεγάλα μάτια δόντια και μεγάλη και ίσια μύτη;
  Αυτή είναι η σκηνοθετική εξήγηση του κυνηγού που παρατηρεί αποστασιοποιημένος το παραμύθι και το παιγνίδι του έρωτα και της αγάπης πίσω από την σκηνή.
  Οι εραστές της γνώσης αγαπούν και τα έργα και τις εξηγήσεις και αν χρειαστεί απορρίψουν κάτι φροντίζουν να το έχουν γνωρίσει πολύ καλά. Οι παράνομοι εραστές του Ολύμπου, Άρης και Αφροδίτη, πιάνονται στα δίχτυα του Ήφαιστου και ο Ερμής τους ζηλεύει.

  Η ετερότητα της τρίμορφης υποσυνείδητης Εκατικής πολυφασικής κυκλοθυμικής Σελήνης, της Άρτεμης, Ήρας, Δήμητρας- Περσεφόνης επαναπροσδιορίζεται και καθορίζεται από την αυτογνωσία της αυτοσυνείδησης του φωτός του Ήλιου και της πορείας του άρματος του.

  Μόνο οι ανεξάρτητοι άνθρωποι, σε αρμονία με τον εαυτό τους και χωρίς καμία εξάρτηση μπορούν να κάνουν καλή παρέα με άλλους ανθρώπους γιατί, είναι πραγματικά ελεύθεροι, αυτόνομοι, αυτοδύναμοι και ουσιαστικά συντροφικοί.

 • Ο/Η iparea λέει:

  ..καλημέρα…καλημέρα ανώνυμε κυνηγέ…. να σε γνωρίσουμε καλύτερα…φαίνεσαι πολύ ενδιαφέρον άτομο με τεκμηριωμένες απόψεις για το θέμα …καλημέρα σκηνοθέτη κυνηγέ…..
  θα πάω στην ζούγκλα με τον Ταρζάν…. να περιμένω την Τζέιην πάνω σε κανένα αειθαλές δένδρο …να ξελαμπικάρουμε κάπως ακολουθώντας συμβουλές και υποδείξεις …πραγματικών κυνηγών….γιατί στην ζούγκλα σπάνια χιονίζει…
  .και μπορεί να μου πει κανένα καλό τραγουδάκι με την λύρα του Απόλλωνα …αυτή που του χάρισε ο Ερμής…
  .την είχε φτιάξει ο κλέφτης θεός…. όταν βγήκε από την σπηλιά της Μαίας και είδε την χελώνα να περνάει μπροστά του λικνιζόμενη…. συνάμενη και κουνάμενη…
  Λουκ….αααάαά….τι μου κάνεις κυνηγέ μου….τι μου κάνεις….

  • Ο/Η iparea λέει:

   Δεν έχεις ηττηθεί ποτέ πραγματικά Λουκ γι΄ αυτό δεν μπορείς να γίνεις μικρόψυχος!
   Γι΄αυτό η μεγάλη λεοντόκαρδη καρδιά σου και το χαμόγελο σου!
   Αστραία

   • Ο/Η iparea λέει:

    …έχω νικηθεί…αλλά δεν έχω παραδοθεί…το παλεύω…και η δική σας καρδιά είναι ζεστή…..
    Λουκ

   • Ο/Η iparea λέει:

    Είναι ο Ήλιος που μας ζεσταίνει! Ο ξεδιάντροπος γυρολόγος γερο- Ίρος είναι απλή περίπτωση για τον Οδυσσέα όταν τον προκαλεί. Με μια κίνηση τον εξουδετερώνει μπροστά στα μάτια του Τηλέμαχου και των μνηστήρων που παρακολουθούν τον καυγά
    Αστραία

   • Ο/Η iparea λέει:

    …απλή…αλλά… απαραίτητη η παρουσία του…δεν νομίζω ν ασχοληθεί περισσότερο απόσο χρειάζεται…
    Λουκ

   • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

    …..Λεοντόκαρδε Λούκ,η γιαγιά μου μου έλεγε,
    ότι όταν οι άνθρωποι φτύνουν εκεί που κάποτε έγλυφαν
    αποκαλύπτουν τον πραγματικό φτήνό τους χαρακτήρα …

   • Ο/Η iparea λέει:

    …ίσως είναι άνθρωποι …που έχουν πονέσει πολύ … όπως όλοι μας…..ορφανοί…φτωχοί και δυστυχισμένοι…
    Λουκ

   • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

    ….Πολύ αδυσώπητα γενναιόδωρο σε βρίσκω Λούκ με κάποιους,πράγμα που δεν το έχω καταφέρει ακόμη…..
    …Αλλοι μέσα από τις δυσκολίες,γίνονται καλύτεροι και άλλοι χειρότεροι αγγίζοντας και ξεπερνώντας τα όρια της χυδαιότητας……

   • Ο/Η iparea λέει:

    …αδυσώπητος…γίνεσαι … όταν το χειρότερο… σου έχει συμβεί…ώστε τίποτα να μη σε σοκάρει και να μην σεκπλήσσει…από συμπεριφορές και αντιδράσεις ανθρώπων… αναμενόμενες…
    Λουκ

   • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

    ……………………………………………………………………………
    …………………………………………………………………………..
    Καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοείς!!!…………………..
    …………………………………………………………………..!!!!!!!!!!!!

   • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

    ………………………..
    Θάθελα πολύ να να σε αγκαλιάσω!

    Λυπάμαι που είμαι μακρυά…..

  • Ο/Η iparea λέει:

   …είσαι όμως τόσο κοντά με την σκέψη σου …μούσα Κλειώ…
   και αυτό έχει σημασία…
   Λουκ

   • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

    ΝΑΙ! ..Γι΄αυτό να είσαι σίγουρος,είμαι κοντά σου από την αρχή,με την σκέψη μου και με την καρδιά μου!!!
    Στον λόγο μιάς Μούσας της ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!!

   • Ο/Η iparea λέει:

    …είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος τελικά και άνδρας…με την Μούσα και την Ιστορία κοντά μου….δεν έχω λόγο να παραπονιέμαι…
    Λουκ

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Καλημέρα στην παρέα,καλημέρα αγαπητέ μας Δημόδοκε
  Ο Ερωτας είναι θαυμαστός,ο χορός και τα τραγούδια σε ολάνθιστα λιβάδια μαγικά,και το κύλισμα σε καταπράσινο γρασίδι αναζωογονητικό,μαζί με τα νάζια της κοκκινοσκουφίτσας και το φλέρτ του λύκου.
  Αναρωτιέμαι όμως γιατί η λέξη γ….σι αποτελεί βρισιά.
  ……….
  Μόνο οι άνθρωποι που κάνουν καλή παρέα με τον εαυτό τους και δεν πλήττουν μαζί του μπορούν να κάνουν καλή παρέα και με άλλους,
  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΙ!

  Κοκκινη κλωστή δεμένη στην ειρήνη μπερδεμένη
  δώσε κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν΄αρχινήσει
  Η αγάπη κι΄η ομόνοια κατεβήκαν στην Ομόνοια
  βοήθησε και εσύ να γίνει όλη η γης αγαπημένη
  Να ξανακάνουν ερωτα οι άνθρωποι σαν πρώτα
  στην Πεντέλη , στον Ευρώτα.

  Αυτή είναι η εξήγηση μιά Μούσας στην ώρα της

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλημέρα στην παρέα
  καλημέρα Δημόδοκε Λουκ Κλειώ
  Δεν νομίζω πως ένας πραγματικός κυνηγός αυτοδιαφημίζεται τόσο πολύ σαν πωλητής σε σούπερ μάρκετ. Ούτε ένας δάσκαλος ψάχνει για μαθητή ούτε ο μαθητής για δάσκαλο. Όταν είναι έτοιμοι απλά συναντιούνται και τίποτα δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό. Ψάξε να με βρεις είπε ο Δον Χουάν στον κομπορρήμονα Καστανέντα στη στάση του λεωφορείου πριν αναχωρήσει. Δεν του έδωσε ούτε τηλέφωνο ούτε διεύθυνση. Ο κυνηγός είναι απρόσιτος στην αετοφωλιά του. Έκανε δύο χρόνια να τον βρει και κόντευε να τα παρατήσει. Έφευγε πολλές φορές αλλά ξαναγύριζε γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζήσει κανείς παρά μόνο σαν πολεμιστής. Η εμπειρία των εμπειριών είναι αυτή και κάποια στιγμή το συνειδητοποιεί αυτό που ήταν πάντα. ‘Ενας άνθρωπος της γνώσης κυνηγός και ονειρευτής!
  Η έλλειψη αβροφροσύνης σε μια πρώτη επίσκεψη και χαιρετισμού η λεκτική φτώχεια η επίδειξη γνώσεων και δύναμης απόρροια άκρατου εγωκεντρισμού η απουσία λογικών επιχειρημάτων η περιαυτολόγηση και η μονομερής προσωποκεντρική εγωμανής θεματολογία υποδηλώνουν όχι μόνο ανεπάρκεια ελεγχόμενης τρέλας ενός κυνηγού αλλά και σύνδρομο στέρησης παντός είδους. Ο κυνηγός όταν αποφασίσει να σοκάρει και να γίνει κυνικός έχει προνοήσει για την αποδοχή και για το σχοινί που στέκει να τον βαστάξει. Διαφορετικά θα πέσει και θα εκπέσει
  Αστραία

  • Ο/Η iparea λέει:

   ..μήπως θα πρέπει να ανησυχήσουμε …για μερικούς κυνηγούς Αστραία….που αφήνουν τους λογαριασμούς απλήρωτους… εκεί που τρώγανε και πίνανε και γλεντούσανε…και έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη…
   δηλώνοντας .ταπί και χάνοντας την ψυχραιμία τους και την αξιοπρέπεια….;
   αναρωτιέμαι…..που θα τους βρούμε όταν τους γυρέψουμε…. να μαθητεύσουμε….θα λειτουργούν άραγε τα τηλέφωνα τους…..;;;
   ….μεγάλη ανησυχία έχω….να μην χάσω την μεγάλη ευκαιρία….της ζωής μου…..
   Λουκ

   • Ο/Η ΔΑΙΔΑΛΟΣ λέει:

    Καλησπέρα στην παρέα,τι έγινε εδώ στο δάσος από το πρωί,είχαμε επισκέψεις βαρβάρων:
    και τι θα απογίνουμε χωρίς αυτούς. την ίδια ανησυχία έχω και εγώ Λούκ.
    Ηταν μιά κάποια λύση.
    Και αν δεν μπορεί να κάνει κανείς την ζωή του όπως επιθυμεί
    μην την εξευτελίζει τριγυρνώντας στα δάση
    αφήνοντας τα σκουπίδια απο δω και από κεί,γιατί κυκλοφορούν και αδυσώπητοι κυνηγοί.

 • Ο/Η iparea λέει:

  Είναι πράγματι συγκινητικό να διαπιστώνει κανείς την ηρωική προσφορά αυτών των ανθρώπων, των γυναικών της επανάστασης. Στίχοι ξεχωριστοί έχουν γραφεί για να εγκωμιάσουν τη ενανδρή στάση τους. Σημασία όμως έχει περισσότερη να τιμηθεί το έργο τους με έργα απο τους σύγχρους Έλληνες.Όταν με τις ενέργειες των παλαιών εξεσφαλίζεται μία στοιχειώδης εθνική ανεξαρτησία, έργο των επόμενων επιβάλλεται να είναι η διεύρυνσή της και όχι το προσωπικό μικροσυμφέρον. Κατέχοντας τη βάση ένος ελεύθερου, ως ένα ορισμένο βαθμό, κράτους χρέος αποτελεί η θεμελίωσή του ως κράτους δικαίου, κράτους πρόνοιας. Η πολιτισμική και επιστημονική πρόοδος καθίσται, εν τέλει, καίριο αίτημα για την εξέλιξη του εποικοδομηματος. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται ουσιαστικά η προσπάθεια των αγωνιστών, σα τις Σουλιώτισσες και τις Μεσσολογγίτισσες, τη Μπουμπουλίνα και τη Μαυρογένους.

  Κάρλος

 • Ο/Η iparea λέει:

  καλημέρα στην παρέα…
  καλημέρα Αστραία… όσο υπάρχουν ανάγκες στους ανθρώπους ανεκπλήρωτες ..δεν μπορούν να στερεωθούν αξίες…. εκτός αν τις εκμηδενίσουν και συνήθως είναι οι δεύτερες και όχι οι πρώτες…
  καλημέρα Κλειώ το γα….τί ….θεωρείται βρισιά… γιατί με τον τρόπο που επιδιώκεται και γίνεται.. είναι ληστεία και κλοπή… φθήνεια και εξευτελισμός….ενώ θα μπορούσε να ήταν τα πράγματα αλλιώς…. στο λυκόφως του Έρωτα…
  καλημέρα Δαίδαλε… αν την ζωή του κάποιος σε μια μικρή γωνιά την χάλασε… ακόμη και σε ένα μπλογκ σε όλη την γη την χάλασε…μνηστηριακώς
  καλημέρα Κάρλος… με έργα να τιμούμε του ήρωες νεκρούς διακηρύσσει ο Περικλής… με την επίσης εντυπωσιακή περικεφαλαία του στον πολιτικό Επιτάφειο λόγο του….είσαι τόσο νέος και ώριμος αθώος και λαμπερός… να παρεμείνεις σε ένα κέντρο βάρους και ισορροπίας που θα βρείς…
  καλημέρα πραγματικέ ανώνυμε κυνηγέ … δεν είχαμε τον χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα… κάποια άλλή φορά ίσως θα αδράξουμε την ευκαιρία να τα πούμε για τους μαυρούς λευκούς και γκρίζους λύκους και …πως τους σκοτώνουμε… πως ανακηρύσσουμε βασίλισσες της κόπα καμπάνα τις Λόλες…και πως παρελαύνουν όλα τα ζώα μπροστά τους μαζί με τα γουρούνια…
  καλημέρα σκηνοθέτη κυνηγέ…έκανα το καλύτερο που μπορούσα …ευγνώμων για την συνάντηση μαζί σου και την τιμή που μου έκανες. …έμαθα πολλά και διαπίστωσα πως είχες δίκιο σε ακόμη περισσότερα……τα όπλα δεν κατασκευάζονται σε παγκάκια..είναι για πολύ ρομαντικούς ιππότες………εκτός εποχής…

  Ύστερα από τις εξηγήσεις που δόθηκαν και τις παρεξηγήσεις που έγιναν…καιρός να αλλάξουμε κεφάλαιο και σελίδα…να τις βάλουμε σε μια τάξη και ευθυγράμμιση
  Θα λείψω για λίγο… να μην ανησυχήσει κανείς …τηλέφωνο δε θα αφήσω… αν παραστεί ανάγκη σφυρίξτε κλέφτικα και θα το καταλάβω …τους λογαριασμούς μου..τους έχω πληρώσει…. χρέη δεν έχω… στο επανιδείν …όσοι με ξέρουν από παιδί θα καταλάβουν τι εννοώ…

  Τι αγαπάς στους αλλους;
  Τις προσδοκίες μας!!!…. ερωτά και απαντά ο Νίτσε κυνικά…
  Δυστυχώς συμφωνώ μαζί του…. αγγίζοντας τα όρια της θλίψης..

  Λουκ… ένας φτωχός και μόνος καου μπόυ
  ….πάμε Ντόλυ…
  Ραταπλάν εσύ μείνε πίσω….την σκιά μου…να διορθώσεις…

  Υ.Σ… ελπίζω Αστραία… να τήρησα τους κανόνες του savoir vivre χαιρετισμού και αποχαιρετισμού…. να μη με μαλώσεις και εσύ…

  Ας πρωτοτυπήσουμε κάπως … με ένα τραγούδι αφιερωμένο στις Λόλες που αγαπήσαμε…..εξαιρετικά….
  Ήταν η Λόλα, κι ήταν αρτίστα
  φορούσε ρούχα λαμπερά και πολύχρωμα φτερά
  χόρευε μάμπο, γεμάτη μπρίο
  είχε καρδιά ρομαντική και μια αγάπη μυστική
  αυτή μια πρώτη σταρ, κι αυτός παιδί του μπαρ
  αγαπήθηκαν όλο πάθος, τόσο δυνατά

  Μες την Κόπα, Κόπα Καμπάνα
  ο Τόνυ κι η αμερικάνα
  μες την Κόπα, Κόπα Καμπάνα
  έρωτας, κέφι, ρυθμός, μουσική
  κάτω απ’ τα φώτα
  μέσα στην Κόπα, Κόπα Καμπάνα

 • Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

  Καλημέρα Ιππότη Λούκ,
  …αν και περίεργα ξημέρωσε η μέρα σήμερα,κάποιος μάλλον δεν κοιμήθηκε καθόλου…..
  μην μας ζητάς το αδύνατον…να μην ανησυχούμε για σένα….
  ..καταλαβαίνω ότι ακολουθείς το πεπρωμένο σου….
  ΕΙΘΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΝΑ ΣΥΝΟΜΩΤΉΣΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!
  …και εμείς θα το στηρίξουμε με όλα τα όπλα του πολεμιστή που τόσο γενναιόδωρα μας δόθηκαν!
  ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ !!! Να το θυμάσαι όπου και νασαι!

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλημέρα σε όλους
  Καλημέρα ρομαντικέ ιππότη Λουκ!
  Είσαι αυτό που ήσουν πάντα!
  Από ανέκαθεν!
  Ένας τζέντλεμαν άξιος πολεμιστής!
  Γεννημένος ελεύθερος!
  Στο επανιδείν!
  Είθε οι αξίες να υπερνικήσουν τις ανάγκες μας και να τις υπερβούν!
  Για να δούμε μια φωτεινή ημέρα

  Αστραία

 • Ο/Η ΔΑΙΔΑΛΟΣ λέει:

  Γειά σου φίλε Λούκ,
  Ξαφνικά μας την κοπάνισες,ελπίζω για λίγο.
  Μην λείψεις για καμμιά εικοσαριά χρόνια πάλι και γεράσουμε.
  Ασε πως θα τα βγάλω πέρα εδώ με τα γυναικόπαιδα.θα ζοριστώ λίγο.
  Ευτυχώς δεν άφησες και λογαριασμούς απλήρωτους.Τακτοποίησε γρήγορα ότι εκκρεμότητες έμειναν,αν χρειαστείς βοήθεια σφύρα μου,
  θα σε ακούσω.
  Σε περιμένουμε ,έχουμε πολλά να πούμε,να κάνουμε και να τραγουδήσουμε!
  ΟΙ μεγάλοι κυνηγοί τελικά είναι πραγματικά άπιαστοι!

 • Ο/Η iparea λέει:

  Οι μεγάλοι κυνηγοί είναι άπιαστοι γιατί γνωρίζουν και έχουν χαρτογραφήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε όλο το εύρος και τις διακυμάνσεις της.
  Οι διάφορες κοκκινοσκουφίτσες και οι πεταλούδες που τριγυρίζουν εδώ και εκεί λικνιζόμενες συνεργάζονται πάντα με ένα ιπτάμενο εισβολέα και προσπαθούν να σύρουν με το καλάθι τους καράβια άμαξες και τους άνδρες από την μύτη σε στενά μαρκαρίσματα.
  Κάνουν πάντα μια ανήθική πρόταση που ένας πολεμιστής δεν μπορεί να δεχθεί. Οι άνθρωποι συνήθως καταλήγουν σε φιγούρες που χορεύουν σε ένα καθρέφτη αυτοανάκλασης αυταρέσκειας και ματαιοδοξίας. Οι άνδρες είναι κένταυροι και δύσκολα κατεβαίνουν από το άλογο ενωμένοι μαζί του ενώ οι γυναίκες αμαζόνες έχουν μια ελευθερία κινήσεων αρκεί να μη το παρακάνουν. Ο χειρισμός της σεξουαλικής ενέργειας είναι πολύ πιο δύσκολος για ένα άνδρα που αργεί να ωριμάσει παρά για μια γυναίκα που είναι έτοιμη από την κούνια της. Όμως σε ένα σύστημα καταναλωτικό και αδηφάγο η αμετροέπεια δεν γνωρίζει όρια. Έτσι από τον άκρατο υποκριτικό πουριτανισμό φθάνουμε στον εξευτελιστικό αισχρό φιλελευθερισμό τον σεξουαλικό. Κανένας άνθρωπος που δεν μπορεί να είναι κύριος του σώματος του δεν μπορεί να είναι κύριος και του νου του και παραδίδεται και ενδίδει στους μνηστήρες ξαπλώνοντας μαζί τους και υπηρετώντας του σαν Μελάνθη και Μελάνθιος και χλευάζοντας τον Οδυσσέα και την Πηνελόπη. Πώς να δεχθεί κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Η γυναίκα κρατάει στο καλάθι της μήτρας της μεγάλη δύναμη . Κρατάει στα χέρια της την ζωή. Την γεννάει. Γεννάει ακόμη και τον άνδρα τον μεγαλώνει. Είναι δημιούργημα της και έχει μεγάλη ευθύνη στις επιλογές και την συμπεριφορά της. Ο πολιτισμός σε μια κοινωνία οριοθετείται και εξυψώνεται στο επίπεδο των γυναικών της. Όλο το παλάτι το νησί και η Ιθάκη η ηθική στηρίζεται στην Πηνελόπη. Αυτή το κρατάει και διαχειρίζεται το θησαυροφυλάκιο.Αυτή έχει τα κλειδιά και μεγαλώνει τον Τηλέμαχο. Αν εκπέσει η Πηνελόπη αν ξαπλώσει με τους μνηστήρες δεν υπάρχει τίποτα. Όλο το οικοδόμημα καταρρέει δεν υπάρχει ελπίδα δεν υπάρχει επιστροφή. Η Πηνελόπη έχει ένα χαρέμι από άνδρες όπως η κάθε γοητευτική και δυνατή γυναίκα μπορεί να έχει ή να αποκτήσει. Παρ΄όλα αυτά έχει την επίγνωση και την αυτοκυριαρχία να μην τους χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο καταλήγοντας μια Μελάνθη. Και ο Σουλτάνος έχει ένα χαρέμι και το χρησιμοποιεί όπως και ο κάθε άνδρες με τις πολυάριθμες ερωμένες του. Δεν είναι χαζός ο σουλτάνος να συντηρεί ένα πανάκριβο γυναικωνίτη. Στηρίζεται στην ενέργεια των καλύτερων γυναικών για να κυβερνήσει την αυτοκρατορία του ξαπλώνοντας μαζί τους.
  Εν τούτοις ο Σουλειμάν αγαπά μια γυναίκα μόνο και μαζί της θέλει να είναι τα βράδια και να μοιράζεται τις σκέψεις του. Την παντρεύεται παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο της σουλτανικής αυλής γιατί η καρδιά του ανθρώπου δεν χωρά στα άλλα σεξουαλικά σχήματα. Πωρώνεται και νεκρώνεται. Αν οι γυναίκες συνειδητοποιήσουν την δύναμη τους πάψουν να χρησιμοποιούν τους άνδρες χωρίς αιδώ και αποφεύγοντας να τους κάνουν τα χατίρια κακομαθαίνοντας τους ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και η επανάσταση της συνείδησης να ξεκινήσει από τις σωστές γυναίκες Λυσιστράτες που θα σταθούν δίπλα στους σωστούς άνδρες πολεμιστές που οσο παν λιγοστεύουν. Βοηθώντας τους πραγματικά και όχι βάζοντας τους τρικλοποδιά σπρώχνοντας τους σε μια φυγή να παίρνουν των οματιών τους και να μη θέλουν να γυρίσουν πίσω ξανά.
  Αστραία

 • Ο/Η Δημόδοκος λέει:

  Καλημέρα στην αγαπητή παρέα!
  Καλημέρα στους αυτοκυριαρχούμενους πολεμιστές που δεν ενδίδουν σε ανήθικες προτάσεις διατηρώντας την ψυχραιμία τους, το θανατηφόρο χιούμορ τους και το επίπεδο αισθητικής και δεοντολογίας!
  Καλημέρα στις Ελληνίδες γυναίκες που διαχειρίζονται και κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά μιας μυστικής κάμαρας, την γνώση, την τύχη και το μέλλον του κόσμου!!!
  Και ….. την καρδιά μας!

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλημέρα στην αγαπημένη μου παρέα. Καλημέρα Δημόδοκε! Λίγοι άνδρες πολεμιστές έχουν απομείνει τελευταίοι των Μοϊκανών. Και οι Ελληνίδες Πτολεμαίες είναι πολύ καλές στην τέχνη του κυνηγού.
  Όταν ο Ιούλιος…ίσως και ένας Έλληνας Χουλιάν
  ζήτησε να δεί την Κλεοπάτρα γιατί ήθελε να την γνωρίσει, εκείνη παρουσιάστηκε μπροστά στο Καίσαρα
  μέσα σε ένα κόκκινο χαλί εντυπωσιάζοντας τον
  Αποφεύγοντας να περάσει από το κρεβάτι του θαλαμηπόλου και να το διατυμπανίσει με γέλωτες.

  Το πρώτο θα ήταν αναφαίρετο δικαιώμά της
  και προσωπική της υπόθεση
  το δεύτερο είναι ασυγχώρητο να αναμιγνυεται σε μια κοινή υπόθεση και για ένα κοινό αγώνα
  που ξεπερνάει τις προσωπικές ανάγκες του καθενός μας
  και πρέπει να τις υπεβαίνει.

  ΚΛΕΙΩ

 • […] μίση πρέπει να αφήσουν και τι άλλο να πιάσουν σε μια Παρέα εδώ στις 28 Μαρτίου 2010 22.21 Διαφορετικά λέει ο Οδυσσέας στον ξεδιάντροπο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Η ζωή και ο αγώνας των Ελληνίδων γυναικών at Η Παρέα.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: