Στήλοι Αφοβίας και Νίκης

5 Μαΐου, 2015 § Σχολιάστε


tripoys

ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ

Ένας αφιερωματικός τρίποδας, με τους εμβληματικούς όφεις του ιερού των Δελφών, που είχε στηθεί κοντά στο ναό του Απόλλωνα για να θυμίζει το νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών στη Μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.), θα ορθωθεί και πάλι στην ίδια θέση.

Ο οφιόσχημος ορειχάλκινος κίονας, ο «τρικάρηνος όφις», ύψους 6 μ., που στήριζε τον τρίποδα, έχει χαθεί από τον 4ο αι. μ.Χ., όταν τον πήρε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος και τον μετέφερε στη νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, στήνοντάς τον στο μέσον του Ιπποδρόμου. Στην ίδια θέση βρίσκεται και σήμερα, αλλά τώρα που ο Ιππόδρομος δεν υπάρχει, στολίζει μια πλατεία στο Σουλτάναχμετ.

Ο κίονας, σύμφωνα με οθωμανικές αναφορές, ήταν ακέραιος έως και το 16ο αι., με τις τρεις κεφαλές των όφεων που βάσταγαν το χρυσό τρίποδα. Από αυτές πλέον σώζεται μόνο η μία, αποκομμένη από τον κορμό της (στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης). Ο χρυσός λέβητας που ήταν στον τρίποδα χάθηκε διά παντός. Τον έλιωσαν οι Φωκαείς για να καλύψουν τις ανάγκες του Γ’ Ιερού Πολέμου.

Ένα γύψινο αντίγραφο του οφιόσχημου στηρίγματος είχε ζητηθεί από την Κωνσταντινούπολη το 1980 από τον τ. έφορο Αρχαιοτήτων καθηγητή Πέτρο Θέμελη και φυλάσσεται στο Μουσείο των Δελφών. Σε αυτό το αντίγραφο διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι εγχάρακτες επιγραφές που έφεραν στα σώματά τους τα φίδια με τα ονόματα των τριάντα ενός ελληνικών πόλεων που συμμετείχαν στη μάχη: Λακεδαιμόνιοι, Αθηναίοι, Κορίνθιοι, Θεσπιείς, Τήνιοι, Λευκάδιοι, Κύθνιοι, Σίφνιοι κ.ά., ενώ στο πρωτότυπο, λόγω της μακραίωνης παραμονής στις καιρικές συνθήκες και της οξείδωσης, έχουν σχεδόν σβηστεί.

Ορειχάλκινο θα είναι και το αντίγραφό του που θα τοποθετηθεί σε λίθινη βάση στον αρχαιολογικό χώρο. Η μελέτη για την κατασκευή και τοποθέτησή του παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από την έφορο Δελφών Νάνσυ Ψάλτη και το διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένη Σβολόπουλο και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Το αρχαίο αυτό μνημείο, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, κατασκευάστηκε από το ένα δέκατο των λαφύρων της Μάχης των Πλαταιών και αφιερώθηκε στο θεό Απόλλωνα στους Δελφούς.

«Πρόκειται για το μοναδικό χάλκινο ανάθημα της ελληνικής αρχαιότητας, το οποίο έμεινε ορατό ανά τους αιώνες, χωρίς ποτέ να χαθεί, ες αεί σήμα της γενναιότητας και της ακτινοβολίας της κλασικής Ελλάδας» είπε στο ΚΑΣ η κ. Ψάλτη. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεργάστηκε με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή που έχει την υπευθυνότητα των ανασκαφών στους Δελφούς για την πιθανή σχέση του ορειχάλκινου αντιγράφου, έτσι ώστε να συνομιλεί με τις ήδη αναστηλωμένες βάσεις των άλλων μνημείων. Η βάση θα είναι κωδωνόσχημη, αντίγραφο της θεωρούμενης ως αυθεντικής, και θα υπάρχει αντικεραυνική προστασία.

Το εκμαγείο της μεταλλικής στήλης χωρίζεται σε έξι ίσα μέρη και η χύτευση θα γίνει με την αρχαία τεχνική. Την αρχιτεκτονική μελέτη έκανε ο Didier Laroche, μέλος της Γαλλικής Σχολής, την επεξεργάστηκε ο αρχιτέκτων Γ. Αντωνίου, και τη στατική μελέτη η Μυρτώ Συνατσάκη.

Πηγή

Tagged:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Στήλοι Αφοβίας και Νίκης at Η Παρέα.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: