Η σιωπηλή γνώση της Αρτέμιδος

Σεπτεμβρίου 26, 2011 § 26 Σχόλια


ΑΡΤΕΜΙΣ, η ελευθερία της γνώσης και το μαγικό της ελάφι

Άρτεμις της Λητούς η σεμνή και άγρια θυγατέρα, του Διός το αδάμαστο τέκνο και δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, βασίλισσα των βουνών και των δασών, θεά του κυνηγιού, προστάτιδα τοκετού και ζώων.

Νυκτερόφοιτος, Θεά δαδούχος που την νύκτα τρέχει στις πιο ψηλές απάτητες βουνοκορφές παρέα με τον Άνεμο.

Είναι πάντα στο μυαλό μας  με κοντό χιτώνα , που ανεμίζει στο δροσερό αεράκι  των δρυμών μέσα στους οποίους περιδιαβαίνει . Η λεπτή της   μέση  σφίγγει  με μία ζώνη,  τα μαλλιά της ανασηκωμένα και ατημέλητα, φορώντας  σανδάλια  βαδίζει με μεγάλα και ζωηρά βήματα κρατώντας στο χέρι το αλάθητό της τόξο και έχοντας την φαρέτρα στον ώμο της. Δραστήρια, ορμητική και ευκίνητη,  ελεύθερη και αεικίνητη η θεά διοχέτευε το μεγαλύτερο μέρος της ενεργητικότητάς της και του ενθουσιασμού της   σ’ αυτό που κυρίως την ενδιέφερε,  στην αναζήτηση και καταδίωξη  και το κυνήγι στα βουνά.

Ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα της Άρτεμης ήταν η καθολική της κυριαρχία στη φύση, της οποίας ήταν  θεά και προστάτιδα .Ήμερα και άγρια ζώα, ψάρια στα νερά και πουλιά στον αέρα ήταν όλα τους κάτω από την προστασία της

Συνοδευόμενη από δροσερές και όμορφες νύμφες και περιστοιχισμένη από άγρια κυνηγόσκυλα, έτρεχε γύρω από λίμνες, ποτάμια, λιβάδια και βουνά προκειμένου να απαντηθεί με άγρια κυρίως ζώα. Αδάμαστη, σκληρή κι αγέρωχη, δεινή γνώστρια της τοξευτικής τέχνης και πολύ ικανή δρομέας και κυνηγός. Βλέπουμε την αιθέρια κορμοστασιά της  να κυνηγά, να χορεύει ή να αναπαύεται στην όχθη κάποιου ρυακιού κάτω από τη σκιά των δέντρων, μετά την κούραση του κυνηγιού ή του χορού.

Ένα μαγικό πλάσμα ,που έτσι και έχεις την τύχη να το δείς δεν το ξεχνάς ποτέ.  Θέλεις να τρέξεις κοντά της, να την αγγίξεις, αλλά η θεά είναι άπιαστη, απρόσιτη. Η Άρτεμη είναι μια θεά αμείλικτη που ποτέ σχεδόν δε συγχωρεί. Την επικαλούνται πολύ συχνά,  δεν είναι όμως εύκολο  να την εξευμενίσει κάποιος.

Οποιαδήποτε παρατυπία σε βάρος της, οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα πιστεύω της και τις αρχές της αξίζει την τιμωρία της. Η αδυσώπητη οργή της είναι έτοιμη να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή απέναντι στον παραβάτη των αυστηρών της κανόνων. Τα θανατηφόρα της βέλη στοχεύουν διαρκώς θνητούς, ημίθεούς και ήρωες που παρέβλεπαν την ύπαρξή της ή αμελούσαν τις αρχές  της.

Είναι η αυστηρή παρθένος με τα λεπτά αλλά δυνατά πόδια, με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο ώστε να φαίνεται ο πάλλευκος ψηλός λαιμός της.

Είναι η άλλη όψη που υφίσταται αλλά δεν μπορούμε να την δούμε με τα μάτια μας. Είναι η ψυχή που  εκτοξεύει τα βέλη της με στόχο τον νού του ανθρώπου που έχει προσδεθεί στα δεσμά της ύλης και προσπαθεί  να τα σπάσει . Μεγάλος και μοναχικός ο αγώνας ,δύσβατος  και ανηφορικός ο δρόμος προς τα υψηλά απάτητα βουνά, εκεί όπου τρέχει η Θεά, μέχρι να εξευγενιστεί ο ανθρωπονούς ώστε να ανοίξουν οι πύλες της  συνείδησης. Η ψυχή φεγγοβολεί σαν  το φεγγάρι  μέχρι να τον οδηγήσει στην τελειότητα και την ελευθερία του.

Ως Λοχία Άρτεμις είναι το κλάμα που χαρίζει την πρώτη ανάσα στα νεογέννητα τέκνα των θνητών: «ΚΛΑΥΣΑ ΤΕ ΚΑΙ ΚΩΚΥΣΑ ΙΔΩΝ ΑΣΥΝΗΘΕΑ ΧΩΡΟΝ».

Είναι αυτή η οποία  με καθάριο ήθος και αρετή , με την αιώνια νεότητα της καταργεί το  όριο ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα. Διαβαίνει τις αόρατες πύλες που χωρίζουν τον ουρανό από τη γή και διασχίζει τους γαλαξίες στις εσχατιές του σύμπαντος.

Η Άρτεμη είναι η πιο πολυσύνθετη από τις θεότητες. Πάντα νέα κι ανυπόταχτη. Είναι η προσωποποίηση της νιότης και του σφρίγους. Ενσαρκώνει τα νεανικά, αδάμαστα στοιχεία που υπάρχουν μέσα σε κάθε άνθρωπο, άσχετα από την ηλικία του. Αποτελεί τη δύναμη της ελευθερίας, την ενστικτώδη σοφία της άγριας φύσης.

Παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη μετάβαση από την εφηβεία στην ωριμότητα, γι΄αυτό είναι και θεά της νεότητας, της αγνότητας και της παρθενίας. Αγνότητα και παρθενία είναι η κατάσταση να μένει κάποιος άμικτος και αμόλυντος  και αυτή η περίοδος είναι τα παιδικά χρόνια, τα χρόνια της αθωότητας, γι΄’ αυτό  η Θεά Άρτεμη  προστάτης  των μικρών παιδιών και της αγνότητας τους τα κρατά  μακρυά από κάθε κακό και από κάθε κίνδυνο.

Οι αρχαίοι Έλληνες πραγματικά τη θαύμαζαν. Τη φαντάζονταν ψηλή, με ευγενική ομορφιά, αγέρωχη κορμοστασιά και περήφανο περπάτημα.

Ανάλογα με τις πολλές άλλες ιδιότητές της είναι και τα επίθετα που συνοδεύουν το κύριο όνομά της: Είναι Λυκεία, Δελφινία, Πυθία, Δαφνία, ως αδερφή του Απόλλωνα. Ποταμία και Λιμνάτις, γιατί ευχαριστιέται να μένει κοντά στα ποτάμια και στις λίμνες. Ελαφία, Ελαφηβόλος, Κυνηγέτις, ως θεά του κυνηγιού. Παιδοτρόφος, Αγνή, Παρθένος, ως προστάτρια της παρθενίας. Λυσίζωνος, Εύλοχος, Ειλειθυία, επειδή βοήθησε τη μητέρα της Λητώ να γεννήσει τον Απόλλωνα και από τότε προστάτευε τον τοκετό των γυναικών. Ακόμα, Εκάεργος,  Ταυροπόλος, Βριτόμαρτις  που σημαίνει γλυκειά παρθένα  και στην Κρήτη την λάτρευαν  ως προστάτιδα των ναυτικών και των ψαράδων  με το μεγάλο της όνομα Δίκτυνα που θα πεί της θεάς τα δίχτυα.

Οι κυνηγοί την έλεγαν και Θεά Αγροτέρα και την επικαλούντο πριν ξεκινήσουν το κυνήγι τους. (Ξενοφώντας Κυνηγετικά)

Ο Παυσανίας μας γνωστοποιεί ότι την τιμούσαν και ως Υμνεία Θεά του τραγουδιού και του ύμνου και παρίσταναν την θεά ήπια και γλυκειά ενώ τραγουδούσε το μεγαλείο της φύσης που τόσο λάτρευε.

Η γέννηση της ιδιόρρυθμης θεάς στη Δήλο,  με τη βοήθεια όλων των γυναικείων θεοτήτων  μία μέρα νωρίτερα από τον  αδερφό της  Απόλλωνα, και αν νεογέννητο βρέφος,  παίρνει πρωτοβουλίες  και βοηθά την μητέρα της να ξεγεννήσει και το δεύτερο της παιδί.

Πανέξυπνη , ανεξάρτητη  από παιδί ήξερε τι ήθελε ,  σταθερή και άκαμπτη στις αποφάσεις της, από τα τρία της χρόνια είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις, που αφορούσαν την ενδυμασία της, τον εξοπλισμό της και την ακολουθία της στην πιο αγαπημένη της ενασχόληση, το κυνήγι.

Ο Δίας τη θαύμαζε για την επιμονή της και, λόγω της ευστροφίας της, της έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε η Άρτεμη σαν δώρο από τον πατέρα της ήταν η αιώνια αγνότητα και παρθενία. Σοβαρή και περήφανη, διατήρησε την αγνότητά της περιφρονώντας ερωτικές πολιορκίες κι επιθέσεις. Με επιβολή και αυστηρότητα απαίτησε την αθωότητα και την παρθενικότητα όχι μόνο του εαυτού της, αλλά και των Νυμφών που την περιστοίχιζαν όπως  επίσης αυτών που με τις υπηρεσίες τους την τιμούσαν. Η ηθική της είχε ως σκοπό να φέρει την ανθρωπότητα σε μία διαφορετική αντίληψη του κόσμου και κατά συνέπεια στην  απελευθέρωση του ανθρώπου.

Από τον ύμνο του Καλλίμαχου γνωρίζουμε αυτό το αίτημα της Αρτέμιδος στον Δία για  τα θεία προνόμια

Η μικρή Άρτεμη καθόταν στα γόνατα του πατέρα της Δία και του ζήτησε να κρατήσει αιώνια την παρθενία της και να είναι γνωστή με πολλά ονόματα για να μην την συναγωνίζεται ο αδερφός της Απόλλων. Επίσης ζήτησε τόξο και βέλη όχι πολεμικό αλλά κυνηγετικό. Ζήτησε και εξήντα Ωκεανίδες να την ακολουθούν όλες εννέα ετών, και είκοσι νύμφες Αμνισίδαι  (του ποταμού Αμνισού της Κρήτης), και να είναι Θεά των βουνών και των πόλεων. Η Άρτεμη θέλησε να είναι προστάτιδα των γεννήσεων και των λεχώνων γυναικών γιατί όπως γεννήθηκε αυτή δίχως πόνους από την μητέρα της έτσι να ξεγεννά και τις θνητές γυναίκες την ώρα που γεννούν. Η μικρή Άρτεμη παρακάλεσε αυτά στον πατέρα της Δία και του έπιασε την γενειάδα για να τον καλοπιάσει. Και Αυτός μειδίασε και είπε: “Όταν οι Θεές μου χαρίζουν τέτοια παιδιά λίγο χρειάζομαι να σκέφτομαι την ζήλεια της Ήρας” και έτσι έδωσε αυτά που ζητούσε η Άρτεμη και πολλές πόλεις ακόμη και την έκανε και Θεά προστάτιδα των ατραπών και των λιμανιών.

Η απόλυτη   ευστοχία της, είναι  ικανότητα που όφειλε στο γεγονός ότι οι στόχοι της, ήταν εσωτερική της υπόθεση.
Η εσωτερική σιγουριά της  δίνει τη δύναμη των καθαρών και αυτόνομων αποφάσεων. Είχε την  υποστήριξή του  πατέρα της Δία, που μαζί του έχει τις περισσότερες επωνυμίες από τους άλλους ολύμπιους θεούς, και έγινε ακατανίκητη.

Η θεά Άρτεμη παίρνει τα θηρευτικά όπλα, τους κυνηγετικούς σκύλους και πιάνει τα χρυσοκέρατα ελάφια

Από τους Κύκλωπες  πήρε τα βέλη και το τόξο της για να κυνηγά άγρια θηρία στα δάση. Από τον Αρκάδιο Θεό Πάνα πήρε τα κυνηγετικά σκυλιά. Έπιασε χωρίς κυνοδρομία με το τρέξιμο τέσσερα από τα πέντε χρυσοκέρατα ελάφια και τα έβαλε να σέρνουν το άρμα της.

Εξασκώντας τις νέες της δυνάμεις ,πέρασε στον Όλυμπο και άναψε φωτιά σε ένα κλαρί πεύκου από τον κεραυνό του πατέρα της Δία και έτσι έγινε η Θεά των πυρών στα δάση.

Η θεά του κυνηγιού παίρνει ενεργό μέρος  σ’ έναν από τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή.

Ο Ηρακλής για μεγάλο διάστημα καταδίωκε μια πανέμορφη ελαφίνα με χρυσά κέρατα και χάλκινα πόδια, ιδιοκτησία της θεάς Άρτεμης. Η Άρτεμη, με τη συνδρομή του αδερφού της, του Απόλλωνα, τον εμποδίζει να σκοτώσει το άγριο ζώο και τον προτρέπει να το παραδώσει στην Τίρυνθα, στο βασιλιά Ευρυσθέα. Με την παραλαβή του ζώου ο Ευρυσθέας αναλαμβάνει να της το ξαναφιερώσει.

Όταν  δε ο Ηρακλής πήγε να αρπάξει τον χρυσό τρίποδα από το μαντείο των Δελφών ο Απόλλων  θυμωμένος τον σταμάτησε και ήταν έτοιμοι να μαλώσουνε, ενώ  Άρτεμις   με την Λητώ προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν .

Για να ξεφύγουνε από τον Τυφωεύ οι θεοί Απόλλων, Ερμής, Άρτεμη μεταμορφωθήκανε σε ζώα. Ο Απόλλων έγινε γεράκι, ο Ερμής ίβις και η Άρτεμη γάτα.

Ο πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τρώων δε βρίσκει την Άρτεμη αδιάφορη. Μαζί με τον αδερφό της τον Απόλλωνα, τον Άρη, την Αφροδίτη και τη Λητώ συμμετέχει ενεργά με το μέρος των Τρώων.

Αλλά και πριν  ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος ο ελληνικός στόλος, εξαιτίας της άπνοιας που είχε δημιουργήσει η θεά, δεν μπορούσε να ξεκινήσει. Όλα έγιναν γιατί  ο αρχηγός των Αχαιών Αγαμέμνονας  είχε εισβάλει σ’ ένα άλσος αφιερωμένο στην Άρτεμη και είχε σκοτώσει ένα ιερό  της ελάφι. Η θεά  οργισμένη  απαίτησε τη θυσία της κόρης του Ιφιγένειας προκειμένου ευνοϊκοί άνεμοι να βοηθήσουν το σαλπάρισμα των ελληνικών καραβιών.

Ο πληγωμένος από τον Διομήδη,  Αινείας είχε στη διάρκεια του πολέμου δεχτεί τη βοήθεια της Άρτεμης και της Λητώς και είχε κατορθώσει χάρη σ’ αυτές να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να επιστρέψει στη μάχη.

Κάποιοι ερωτεύτηκαν  την θεά Άρτεμη, όπως ο ποταμός Αλφειός ,αλλά αυτή για να τον αποφύγει κάλυψε το πρόσωπο της με λάσπη όπως και των ακολούθων της, των Νυμφών και έτσι ο Αλφειός δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει ποια ήταν.  Αξίζει να σημειωθεί ότι απεικόνιση του Αλφειού υπήρχε σε αέτωμα του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, όπου υπήρχαν και δυό βωμοί του  που θυσίαζαν  προς τιμή του, ταύρους,  αφού λατρευόταν  ως θεός που φέρνει τον πλούτο .Ο Ιππόλυτος επίσης  που τιμούσε μόνο την θεά, προκαλώντας την οργή της Αφροδίτης. Ο Ευριπίδης  μέσα από το ομώνυμο έργο του μας αναλύει αριστοτεχνικά τον έρωτά του για την θεά Άρτεμη

Τα σύμβολα της Άρτεμης ήταν  ελάφι, αρκούδα, σκύλος,  φοίνικας,  φαρέτρα, ακόντιο και άλλα. Το ελάφι, προς το οποίο έτρεφε πάντοτε μεγάλη στοργή ο λαγός και το ορτύκι, με κοινό γνώρισμα τη μεγάλη ταχύτητα. Το γεγονός ότι είναι άπιαστα, υπογραμμίζουν τη φευγαλέα φύση της θεάς, που αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία και την ελευθερία.

Εξασφαλίζει την ισορροπία και την αρμονία ανάμεσα σε  δύο κόσμους, περιφρουρώντας τα σύνορά τους. Παρέχει  την  προστασία της σε όποιους βαδίζουν το μονοπάτι της γνώσης και της μύησης και γίνεται αρωγός τους.

Η Άρτεμη, όπως και ο Απόλλωνας, σχετίζεται με το ουράνιο φως, γι` αυτό και στα αρχαιότερα κείμενα τη βρίσκουμε ως «χρυσηλάκατον», «χρυσόθρονον» και «χρυσήνιον» θεά. Όπως ο αδερφός της, έτσι και αυτή είναι οπλισμένη με τόξο και φαρέτρα, είναι «ιοχέαιρα» θεά, ευχαριστιέται δηλ. να ρίχνει τα βέλη της. Εξάλλου, η Άρτεμη είναι άριστη τοξότρια, που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να πετυχαίνει πάντοτε τους στόχους της
Ο Ομηρος της αποκαλούσε Πότνια θεά και ήταν αφιερωμένη η έκτη μέρα του μήνα και ιδιαίτερα η νύχτα της εαρινής ισημερίας.

Πότε απεικονίζεται μ’ ένα μηνίσκο (μισοφέγγαρο) κι ένα αστέρι κοντά στο κεφάλι της. Ονομάζεται Φοίβη, «Λαμπερή», από το φάος: φως. Είναι η Σελασφόρος ή Φωσφόρος (εκείνη που φέρνει το φως), αλλά και η Πασιφαής, η «Ολόλαμπρη».  Οι Έλληνες  σύγκριναν τις ακτίνες της Σελήνης με τα γρήγορα και αιχμηρά βέλη της. Κρατάει αναμμένη δάδα, έμβλημα του φεγγαριού το οποίο φέγγει στο σκοτάδι. Η φωτιά της, αποσταγμένη από τους κεραυνούς του Δία, μένει πάντα άσβεστη.

Η  Άρτεμις  έχει μία πλευρά σεληνιακή,  που είναι η μυστηριακή πλευρά της χωρίς όμως  να είναι Σεληνιακή θεότης  , γιατί δεν  τεκνοποιεί όπως  η Σελήνη που αποκτά πενήντα θυγατέρες μόνο από τον Ενδυμίωνα. Η Θεά Αρτεμις παραμένει παρθένα αλλά θεωρείται πάντα ότι τρέχει και βοηθά στις γέννες.

Οι δύο Θεές  λοιπόν  δεν  ταυτίζονται απολύτως, παρόλο την βαθειά συγγένεια που τις συνδέει .  Όπως η  φύσις της Σελήνης φαίνεται να  συνδέεται  με την Αρτέμιδα που έχει έντονη παρουσία εις τα Μυστήρια της Ελευσίνος.Και οι δύο Θεές εμφανίζονται  στις αναπαραστάσεις να κρατούν αναμμένη την δάδα τους, ενώ και οι δύο θεές είναι κουροτρόφοι.

Στον Ομηρικό ύμνο 2 στην Δήμητρα αναφέρεται πως η θεά Άρτεμη συνόδευε την Περσεφόνη μαζί με τις Ωκεανίδες και την θεά Αθηνά και μαζεύανε λουλούδια όταν ξαφνικά ο Πλούτωνας την απήγαγε στον Άδη .

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στον ναό της Δήμητρας και της Περσεφόνης στην Μεγάπολη της Αρκαδίας υπάρχουν αγάλματα κοριτσιών με μακρυά ενδύματα και με καλάθι με λουλούδια και εικάζεται ότι είναι οι θεές Αθηνά και Άρτεμη που μαζεύουν λουλούδια με την Περσεφόνη. Στα Ελευσίνια μυστήρια η Άρτεμη συνοδεύει την Δήμητρα στην αναζήτηση της Περσεφόνης και γίνεται η Χθόνια συνοδός της ονομαζόμενη Εκάτη.

Η Λητώ συμβολίζει το σκότος, ο Απόλλων το φως του Ηλίου και η Άρτεμις το φως της Σελήνης.

Είναι Θεά της νύχτας. Ο Απόλλων ονομάζεται Έκατος και Εκατηβόλος και η Άρτεμη στα Ελευσίνια μυστήρια  συνοδεύει την Δήμητρα στην αναζήτηση της Περσεφόνης και γίνεται η Χθόνια συνοδός της ονομαζόμενη Εκάτη.

Ο Απόλλων ως αρσενική ενέργεια  έχει το φως η Άρτεμις ως θηλυκή ενέργεια δέχεται το φως του Ηλίου, γι΄αυτό  παρομοιάζεται με την Σελήνη.

Ο Όμηρος αλληγορεί την έκλειψη της Σελήνης με τον μύθο ότι η Ήρα έδειρε την Άρτεμη και έπεσαν τα βέλη αυτής εκ της φαρέτρας αυτής.

Οι ακτίνες φωτός σαν φωτεινοί ατραποί προς την πηγή του φωτός τον Θείο Ήλιο την ημέρα και την Θεία Σελήνη την νύχτα για τα αντίστοιχα μυστήρια που τελούνται την ημέρα και την νύχτα.

Ο ορφικός ύμνος προς τιμήν της την αποκαλεί φίλοιστρο. Οίστρος σημαίνει  και πάθος παράφορο,  σφοδρό έρωτα και  σεξουαλική ορμή. Επίσης με τα προσωνύμια Λοχεία, Ωκυλόχεια και Σοωδίνη (αυτή που σώζει από τις ωδίνες του τοκετού) η Άρτεμη παρουσιάζεται ως προστάτιδα της γέννας,  της γονιμότητας και της ευτοκίας των γυναικών, αλλά και επιστάτης  της διαδικασίας της αναγωγής των ψυχών προς το Θείο,  δηλ. αυτών που προοδεύουν προς αποθέωση.

Ιερά αυτής τα όρη, τα δάση ως τόπος κυνηγιού , τόπος  θήρευσης της αρετής.  Ως όρος συμβολίζεται το πνευματικό όρος και η ανάβαση αυτού ο άθλος των μυστών.

Η Άρτεμη , είναι και θεραπεύτρια θεά, εφόσον συνδέεται με τα ιαματικά ύδατα και με φαρμακευτικά βότανα  και μπορεί να μας βοηθήσει να  απαλλαγούμε από τους φόβους μας , από τη νοσηρή προσκόλλησή μας  στο παρελθόν μας σε ανθρώπους και πράγματα καθώς και καταστρεπτικές  συνήθειες   ερχόμαστε σε επαφή με τις εσωτερικές μας δυνάμεις, με τη σοφία που ζει μέσα μας και μας βοηθά να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για ένα νέο ξεκίνημα , όταν καταφέρουμε να συνδεθούμε με το δικό της σημείο αντίληψης.

Μας απελευθερώνει  , μας μεταμορφώνει , και αλλάζοντας τον εαυτό μας  αλλάζουμε και τον κόσμο!

Η λατρεία της  υπήρξε λαμπρή σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, ιδιαίτερα σε μέρη ορεινά και δασώδη, όπου το κυνήγι ήταν πλούσιο και άπειρα ιερά και ναοί είχαν αφιερωθεί σ’ αυτήν.

Στη Βραυρώνα Αττικής βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά, όπου λατρευόταν  η Βραυρωνία ΄Αρτεμις και η Ιφιγένεια, που μαζί με τον Ορέστη τον αδερφό της, έφεραν το άγαλμα και την λατρεία  της Θεάς  , από τη χώρα των Ταύρων (Κριμαία) όπου ήταν ιέρεια στο ναό της Αρτέμιδος.
Το ιερό βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα που απλώνεται ανάμεσα από χαμηλούς λόφους και τη θάλασσα η οποία εισχωρεί ανάμεσά τους δημιουργώντας ένα βαθύ φυσικό λιμάνι. Ο Ερασίνος, ένας χείμαρρος που υπάρχει  και σήμερα, απειλούσε πάντα το ιερό με τις πλημμύρες του.
Σώζονται αναστηλωμένα τμήματα από μια στοά, τα ερείπια του ναού, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, και στο μουσείο, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά της Ατικής, υπάρχουν ευρήματα της Βραυρώνας .

τη λατρεία της Αρτέμιδος που ήταν και αυτή προστάτης της φύσεως, των αγρίων ζώων, των καρπών και των γυναικών στα οικιακά τους έργα, κυρίως όμως την ώρα του τοκετού, την έφερε η Ιφιγένεια μαζί με τον Ορέστη τον αδερφό της, από τη χώρα των Ταύρων (Κριμαία) όπου ήταν ιέρεια στο ναό της Αρτέμιδος.

Τα Βραυρώνια

Κάθε έτος τα καλούμενα «Μικρά» Βραυρώνεια και ανά πενταετία, την δεκάτη – έκτη ημέρα του μηνός Μουνιχιώνος, τα «Μεγάλα» Βραυρώνεια.

Κορυφαίοι της εορτής ήσαν οι δέκα Ιεροποιοί και οι πέντε νεαρές ιέρειες που καλούνταν «Άρκτοι» και εχόρευαν τον χορό «αρκτεύεσθαι» γύρω από το βωμό της Θεάς. Οι Ιεροποιοί εθυσίαζαν λευκή αίγα. Στον ναό της Βραυρώνας προσέφεραν στην Αρτέμιδα τους χιτώνες των γυναικών.

Τα Βραυρώνια  περιλάμβαναν μουσικούς αγώνες, απαγγελίες ποιημάτων του Ομήρου και διάφορα αθλητικά αγωνίσματα.

Στα Μεγάλα Βραυρώνεια η πομπή ξεκινούσε από το ιερό της Ακρόπολης και κατέληγε στο παραθαλάσσιο αυτό ιερό, ενώ οι ετήσιες γιορτές είχαν τοπικό χαρακτήρα.
Τα ανάγλυφα που έχουν βρεθεί στο ιερό και φυλάγονται στο μουσείο, φανερώνουν δύο από τις κύριες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της θεάς, τη θυσία και την αρκτεία.

Η θυσία συνήθως γινόταν με ταύρο, ζώο σχετικό με το επίθετο της θεάς ως Ταυροπόλου. Στα πλαίσια της γιορτής, γύρω από το βωμό γινόταν και το «ιερό κυνηγέσιο», μια θεατρική παράσταση που είχε ως θέμα ένα μυθικό κυνήγι της Αρτέμιδος, όπως δείχνουν οι παραστάσεις στους μελανόμορφους κρατηρίσκους που εκτίθενται στο μουσείο.

Η αρκτεία
Μια ιδιότυπη διαδικασία της λατρείας της Αρτέμιδος που  τη συναντάμε  επίσης στη Βραυρώνα, ήταν η Αρκτεία, ονομασία  που προέρχεται από τη λέξη άρκτος  που ήταν  ένα από τα αγαπημένα ζώα της θεάς. Νεαρά κορίτσια των Αθηνών, οι «Άρκτοι», υπηρετούσαν την Βραυρωνία Θεά παραμένοντας στο ναό της από τα πέντε έως τα δέκα τους χρόνια. Οι μικρές Αθηναίες είχαν την ευκαιρία να γυμνασθούν και να ασκηθούν κατά τη διάρκεια της ιερής αυτής θητείας τους  έτσι ώστε να διαμορφώνουν υπερήφανο και δυναμικό χαρακτήρα, όχι πια εις το πλαίσιο της οικογενείας τους αλλά σε αυτό της κοινότητας.

Στο ιερό λατρευόταν επίσης η Λητώ, μητέρα της Αρτέμιδος, ο Απόλλων και ο Διόνυσος.

Ο ναός της Αρτέμιδος  στην Έφεσο , το Αρτεμίσιο που κατασκευάστηκε το 440 π.Χ.  και θεωρείται ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Χρειάστηκαν 120 χρόνια για να αποπερατωθεί ενώ είχε αρχικά ξεκινήσει από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο. Σήμερα τα απομεινάρια δεν θυμίζουν σε τίποτα τον μεγαλοπρεπή ναό που υπήρχε. Στην Έφεσο, η Αρτεμις  ήταν η κύρια θεότητα και εκεί ξεδιπλώνεται ολόκληρο το μεγαλείο της, καθώς εμφανίζεται ως Mάνα Φύση,  έχει πολλούς μαστούς και περιτριγυρίζεται από πλήθος ζώων.

Όπως αναφέρει και ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος, ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής της λίστας με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το μεγαλείο του ναού της Αρτέμιδος υπερβαίνει κάθε άλλο από τα υπόλοιπα μνημεία.

«Έχω δει τους μεγαλοπρεπείς Κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, τον Κολοσσό της Ρόδου και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, όπως ακόμα και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, αλλά όταν βλέπω τον ναό της Αρτέμιδος που αγγίζει τον ουρανό τα υπόλοιπα μνημεία χάνουν την λαμπρότητά τους. Εκτός από τον Όλυμπο, ο ήλιος δεν φάνηκε πουθενά αλλού τόσο μεγαλοπρεπής όσο εδώ».

Η Έφεσος βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτίως της Σμύρνης. Ο Αντίπατρος το διάλεξε όπως και τα άλλα θαύματα του αρχαίου κόσμου γιατί ήταν μέρος του μεγαλείου των Αρχαίων Ελλήνων και της Ελληνιστικής περιόδου, αλλά και κομμάτι της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τα «Αρτεμίσια» είναι μία εορτή που ετελείτο παντού στην Ελλάδα αλλά τα πλέον λαμπρά γίνονταν στην Έφεσο, με αγώνες, περιφορά των αγαλμάτων της Θεάς από ιέρειες που εκαλούντο «Λόμβαι», ύμνους και προσφορές αρτιδίων, γνωστές ως «λοχίες». Οι κόρες της πόλης ελάμβαναν μέρος στην εορτή μεταμφιεσμένες σε Νύμφες. Στην Έφεσο ετελούντο επίσης τα «Εφέσια», μία περίφημη εορτή με θυσίες, προσφορές, αγώνες και ευωχίες στην οποία μετείχαν όλες οι ιωνικές πόλεις. Η εορτή αυτή καταργήθηκε βιαίως κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας, από τον Ιωάννη τον επονομαζόμενο «Χρυσόστομο», με σφαγές και διώξεις των εθνικών ιερέων και ιερειών της Θεάς.
Φερές

Η Άρτεμις  λατρεύοταν ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπως δείχνουν  ονόματα ανθρώπων και  μηνών  καθώς και  παραστάσεις της  σε  νομίσματα πολλών   πόλεων, όπως της  Δημητριαδας  της Λαρισσας και της Εκκάρας . Επίσης ένας μεγάλος αριθμός  επιγραφών που βρέθηκαν  κατατάσσουν την θέα στην  πρώτη προτίμηση της κεντρικής Ελλάδας.

Στον ναό της Αρτέμιδος στις Άγρες της Αττικής υπήρχε άγαλμα της Θεάς που την αναπαριστούσε με το τόξο της στα χέρια καθώς οι Αθηναίοι έλεγαν, όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας στα Αττικά» του, ότι σε αυτήν την περιοχή κυνήγησε η Άρτεμις για πρώτη φορά όταν ήλθε από τη Δήλο. Εκεί, ο Ηρώδης ο Αθηναίος έκτισε στάδιο από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Κατά την έκτη ημέρα του μηνός Βοηδρομιώνος γινόταν μεγάλη πομπή εφήβων και θυσία αιγών προς τιμήν της Αρτέμιδος Αγροτέρος ενώ ακολουθούσε πάνδημο δείπνο με το κρέας των θυσιασμένων ζώων. Στην Ακρόπολη της Αθήνας υπήρχε ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και ένα υπέροχο άγαλμά της, φιλοτεχνημένο από τον  Πραξιτέλη. Εκεί ευρίσκετο και το πανάρχαιο ξόανο της Ταυρικής Αρτέμιδος.
Στην Αθήνα, όπως και στην Έφεσο της Ιωνίας, εορτάζονταν προς τιμήν της Αρτέμιδος τα Ελαφηβόλια.
Στον Πειραιά ετελούντο τα Μουνίχια προς τιμήν της Μουνιχίας Αρτέμιδος με πομπή στον λόφο της Μουνιχίας, προσφορά πλακούντων και γλυκισμάτων, θυσίες αιγών, χορούς αρκτείας από γυμνές κόρες, δαδούχους και στεφανηφόρους και αγώνες εφήβων. Η ιδία εορτή ετελείτο επίσης στην Έφεσο αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Η Μουνιχία Άρτεμις είχε παρασταθεί στους Αθηναίους οδηγώντας τους στη νίκη κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνος.

Ακόμη, στην Αττική αλλά και σε πολλές ιωνικές πόλεις ετελούντο εορτές προς τιμήν της Ταυροπόλου Αρτέμιδος με πομπές, χορούς και θυσίες ταύρων. Ιδιαίτερη και σημαντική ήταν η λατρεία της Αρτέμιδος και κατά την διάρκεια της τέλεσης των Ελευσινίων Μυστηρίων.
Προς τιμήν των δύο θείκών αδελφών, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος, ετελούντο εις την Αθήνα τα Θαργήλια, κατά την έκτη ημέρα του μηνός Θαργηλιώνος, με ευχαριστήριες τελετές κάθαρσης.
Στον Ορχομενό της Αρκαδίας η Άρτεμις εκαλείτο «κεδρεάτις» επειδή το ξόανό της ήταν τοποθετημένο στο κοίλωμα του κορμού ενός κέδρου.
Στο αρκαδικό όρος Κνάκαλος ετελούντο, από τα πανάρχαια έτη ως την ύστερη αρχαιότητα, ενιαύσια Ιερά Μυστήρια προς τιμήν της Αρτέμιδος.

Στην Θεά Αρτέμιδα ήταν αφιερωμένο και το ιερό αρκαδικό όρος Αρτεμίσιον, δίπλα στην Μαντίνεια, την πατρίδα της ιέρειας και φιλοσόφου Διοτίμας. Στο όρος αυτό, κοντά στις πηγές του ποταμού Ινάχου ,που ο Αισχύλος ονομάζει επίσης Αργείο επειδή τα ύδατά του διέσχιζαν την χώρα των Αργείων, υπήρχε ναός και άγαλμα της Αρτέμιδος.
Στην Καλυδώνα ετελούντο τα Λάφρια με πομπή όπου πρωτοστατούσε μία νεαρή ιέρεια ανεβασμένη σε άρμα που έσερναν ελάφια. Στην Δήλο, ετελούντο τα Βριτομάρτια προς τιμήν της Αρτέμιδος Βριτομάρτιδος, ενώ στην περιοχή Αμάρυνθος της Εύβοιας ετελούντο εορτές με συμπόσια, γυμνικούς αγώνες και θυσίες προς τιμήν της Αμαρυνθίας ή Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε όλους τους ανά την Ελλάδα ναούς της Αρτέμιδος οι λεχώνες προσέφεραν στην Θεά τους χιτώνες τους.
Ιδιαίτερη όμως υπήρξε η λατρεία της Αρτέμιδος στην Σπάρτη , όπου υπήρχε ο ναός της Ορθίας ή Ορθωσίας Αρτέμιδος που ονομαζόταν επίσης Λυγοδέσμα επειδή το ξόανό της, όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας στα «Λακωνικά» του, ευρέθη μέσα σε έναν θάμνο λυγαριάς του οποίου τα κλαδιά ετυλίχθησαν γύρω από το ξόανο και το σταθεροποίησαν σε όρθια θέση: «ΚΑΛΟΥΣΙ ΔΕ ΟΥΚ ΟΡΘΙΑΝ ΜΟΝΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΥΓΟΔΕΣΜΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ, ΟΤΙ ΕΝ ΘΑΜΝΩΙ ΛΙΓΩΝ ΕΥΡΕΘΗ, ΠΕΡΙΕΙΛΗΘΕΙΣΑ ΔΕ Η ΛΥΓΟΣ ΕΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΟΡΘΟΝ». Κοντά σε αυτόν το ναό ευρίσκετο το ιερό της Ειλειθυίας την οποίαν άρχισαν να λατρεύουν οι Σπαρτιάτες μετά από χρησμό που έλαβαν από το Μαντείο των Δελφών.

Στην περιοχή Καρυές της Λακωνίας που είναι αφιερωμένη στην Αρτέμιδα και τις Νύμφες, λατρευόταν η Άρτεμις Καρυάτις. Γύρω από το υπαίθριο άγαλμά της οι παρθένες κόρες της Λακωνίας έστηναν κάθε χρόνο χορούς. Στην Λακωνία πάλι, εορτάζονταν επίσης προς τιμήν της Αρτέμιδος τα Κορυθάλια. Στη χερσόνησο του Ταϋγέτου, κοντά στη θάλασσα και επάνω στο ακρωτήριο, υπήρχε ναός της Δικτύννης Αρτέμιδος προς τιμήν της οποίας ετελείτο ενιαύσιος εορτή.

Στη θέση Κώτιλο,  στην πιο ψηλή κορυφή του ,βορειοδυτικά του ναού του Επικούριου Απόλλωνα,  ένας ναός της Αρτέμιδος οικοδομήθηκε κατά την αρχαϊκή εποχή . Αποτελείται μόνο από πρόναο και σηκό και οι τοίχοι του είναι κτισμένοι από πρόχειρα λαξευμένους λίθους που συνδέονται με πηλό, ενώ δεν σώζεται κανένα ίχνος κιόνων ή γλυπτού διακόσμου, και ακολουθεί και αυτός κατεύθυνση από νότο προς βορρά, όπως και ο ναός του Απόλλωνα.  Βόρεια του ναού διατηρείται στη θέση του ένα χαμηλό βάθρο από ασβεστόλιθο, όπου πιθανότατα ήταν στημένο το λατρευτικό άγαλμα. Μία απελευθερωτική επιγραφή χαραγμένη σε χάλκινη πλάκα, που βρέθηκε στη νοτιοανατολική γωνία του ναού, αναφέρεται στη λατρεία της Αρτέμιδος Ορθασίας, του Απόλλωνος Βασσίτα και του Πανός Σινόεντα.
Υπάρχουν ευρήματα  όπως χάλκινα κάτοπτρα, πήλινες γυναικείες προτομές και οστά ζώων από θυσίες

Η Άρτεμις λατρεύτηκε επίσης με ιδιαίτερες τιμές στην Τροία.

 Στην Κέρκυρα υπήρχε  Ναός Θεάς Αρτέμιδος στην άκρη της λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου (Υλλαϊκή) . Πρόκειται για έναν   αρχαϊκό δίπτερο δωρικό ναό από πωρόλιθο και αρχικά πήλινη στέγη που  αργότερα αντικαταστάθηκε από μαρμάρινη. Τα γλυπτά αετώματα (το περίφημο αέτωμα της Γοργούς, είναι το αρχαιότερο λίθινο αέτωμα που σώζεται ολόκληρο, όπου απεικονίζεται η Γοργώ και τα δύο παιδιά της Πήγασος και Χρυσάωρ που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της κυβέρνησης του υιού του Κορίνθιου Περιάνδρου ( 590 ). Τριάντα μέτρα ανατολικά του Ναού υπήρχε μεγαλοπρεπής Βωμός, που συνδεόταν με αυτόν με πλακόστρωτο δρόμο. Σώζονται μόνον λίγα ερείπια, αυτού του ναού, που προφανώς λεηλατήθηκε για την ίδρυση της Μονής των «Αγίων Θεοδώρων» που κτίσθηκε επάνω ακριβώς στον Βωμό της Θεάς.

Κοντά στην σημερινή περιοχή Κανόνι,  βρέθηκαν  επίσης πάμπολλα ειδώλια και αγαλματίδια της Θεάς Αρτέμιδος.

Στην Λευκάδα  υπήρχε καλλιμάρμαρος Ναός Θεάς Αρτέμιδος, εκεί όπου σήμερα υπάρχει μία ακόμη   Μονή.

Στην Ζάκυνθο Ναός Θεάς Αρτέμιδος, στην κορυφή του όρους Σκοπός (Αργάσι), όπου σύμφωνα με τον τοπικό μύθο κατοικούσε η Θεά Άρτεμις, υπήρχε  ναός, από τον οποίο τίποτε δεν σώζεται σήμερα, διότι  κατεστράφη το 1400 . εκ θεμελίων , για τους γνωστούς λόγους.
Στο Μελινάδο διαφαίνονται κάποια  ερείπια  ενός ακόμη Ναού της Θεάς κάτω από την μία  εκκλησία .

Πέρα από τους ιδιαίτερους ναούς της Αρτέμιδος και τους λατρευτικούς της τόπους,  οι άνθρωποι μπορούν  πάντοτε να της αποδίδουν τιμές παντού όπου εκτείνεται ο απέραντος ναός που είναι η Φύσις.

ΑΡΤΕΜΙΣ σημαίνει ακεραιότητα και  τα φαεινά Σήματα της είναι η ΑΓΝΟΤΗΣ, Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΣ  ΤΟ ΑΡΤΕΜΕΣ της Φύσης της, καθώς  το ατρόμητο και η πολυωνυμία της.

Το τόξο σύμβολο της δράσης της ακτινοβολίας του φωτός, το βέλος σύμβολο της ακτίνας του φωτός.

Όποιος την ακολουθήσει ανακαλύπτει κόσμους νέους, διαβαίνει τις αόρατες πύλες που χωρίζουν τον ουρανό από το πέλαγος και διασχίζει γαλαξίες άγνωστους, ονειρογέννητους.

Η μεγάλη κυνηγός, η Άρτεμις  με  την ακεραιότητα της γνώσης στην καθαρή της  άηχη μορφή

Η  ΠΑΡΕΑ

Tagged:

§ 26 Responses to Η σιωπηλή γνώση της Αρτέμιδος

 • Ο/Η iparea λέει:

  ΑΡΤΕΜΙΝ ΥΜΝΕΙ ΜΟΥΣΑ ΚΑΣΙΓΝΗΤΗΝ ΕΚΑΤΟΙΟ,
  ΠΑΡΘΕΝΟΝ ΙΟΧΕΑΙΡΑΝ, ΟΜΟΤΡΟΦΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ,
  Η Θ’ ΙΠΠΟΥΣ ΑΡΣΑΣΑ ΒΑΘΥΣΧΟΙΝΟΙΟ ΜΕΛΗΤΟΣ
  ΡΙΜΦΑ ΔΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΑΓΧΡΥΣΕΟΝ ΑΡΜΑ ΔΙΩΚΕΙ
  ΕΣ ΚΛΑΡΟΝ ΑΜΠΕΛΟΕΣΣΑΝ, ΟΘ’ ΑΡΓΥΡΟΤΟΞΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
  ΗΣΤΑΙ ΜΙΜΝΑΖΩΝ ΕΚΑΤΗΒΟΛΟΝ ΙΟΧΕΑΙΡΑΝ.
  ΚΑΙ ΣΥ ΜΕΝ ΟΥΤΩΩ ΧΑΙΡΕ ΘΕΑΙ Θ’ ΑΜΑ ΠΑΣΑΙ ΑΟΙΔΗ·
  ΑΥΤΑΡ ΕΓΩ ΣΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΕΚ ΣΕΘΕΝ ΑΡΧΟΜ’ ΑΕΙΔΕΙΝ,
  ΣΕΥ Δ’ ΕΓΩ ΑΡΞΑΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΒΗΣΟΜΑΙ ΑΛΛΟΝ ΕΣ ΥΜΝΟΝ»

  Την Άρτεμιν ύμνησε Μούσα, την αδελφή του Εκάτου
  την τοξότρια παρθένο, ομογάλακτη του Απόλλωνος,
  που αφού τους ίππους ξεδιψάσει στον Μέλητα με τους πολλούς σχίνους,
  γοργά το ολόχρυσό της άρμα από τη Σμύρνη οδηγεί
  έως την αμπελόφυτη Κλάρο, όπου ευρίσκεται ο αργυρότοξος Απόλλων
  αναμένοντας εκεί την

  αλάθευτη τοξότρια.
  Χαίρε

  Θεά και μαζί σου ας χαίρουν όλες οι Θεές·
  όμως εγώ από εσένα να υμνώ αρχίζω
  κι’ αφού με το άσμα μου σε υμνήσω θα περάσω σε άλλον ύμνο».

  • ΒΑΘΥΣΧΟΙΝΟΙΟ ΜΕΛΗΤΟΣ.
   ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
   ΣΧΟΙΝΟΣ = DNA BARBARIKON.
   ΣΧΟΙΝΟΣ = ΕΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΚΛΩΝΟΥΣ- ΟΧΙ ΔΥΟ BARBARIKON.
   ΜΕΛΗΤΟΣ = ΓΛΥΚΥ ΤΟ ΦΩΣ ,ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ
   ΠΑΝΤΩΝ. ( ΒΑΘΥΣΧΟΙΝΟΙΟ ) ΜΟΝΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
   ΛΟΓΟΣ ΑΛΗΘΗΣ ( ΓΛΥΚΥΣ ΕΥΘΥΣ ) ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΨΕΥΔΗΣ ( ΠΙΚΡΟΣ ΑΠΥΘΜΕΝΟΣ )

   • Ο/Η iparea λέει:

    Έχουμε ένα Μίτο…. φίλε Αθανάσιε…, γερό σχοινί καλό
    και ένα φάρο ομηρικό
    …για οδηγό.
    Χαιρόμεθα και ημείς… δια του μέλητος
    τον λόγο σου..τον γλυκό.

 • Ο/Η petalouditsa λέει:

  Ποσα και ποσα δεν γνωριζουμε απο το μεγαλειο της Αρχαιας Ελλαδας, ποσα τεχνηεντως μας αποκρυπτουν η απλα δεν μας τα διδασκουν ποτε, επαναπαυομενοι πως με τετοιους ρυθμους ζωης, σπανια θα ψαξουμε μονοι μας τη γνωση…
  Την καλημερα μου!

 • Ο/Η iparea λέει:

  Καλημέρα πεταλουδίτσα απ΄όλη την παρέα!
  Κάποιοι θα ψάξουμε …κάποιοι όχι, σημασία έχει να προσπαθήσουμε και να μην τα παρατήσουμε
  όσες δυσκολίες και να συναντήσουμε..δικαιώνοντας την ανθρώπινη ύπαρξη μας.

 • Ο/Η iparea λέει:

  ΤΑ ΦΑΕΙΝΑ ΣΗΜΑΤΑ
  ΑΡΤΕΜΙΣ και ΑΠΟΛΛΩΝ , οι Δίδυμοι του Φωτός, εκπέμπουν ΣΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ, στην ίδια πάντα συχνότητα, προς όλες τις συνειδήσεις. Το φως του Α-ΠΟΛ-ΛΩΝΑ καθιστά ευκρινείς τις μακρινές δυσδιάκριτες αποτυπώσεις/ιδιότητες των ονομάτων των Θεών, για να επικοινωνούν μαζί τους και να μην λησμονηθούν ποτέ ξανά.
  Ο Νούς λοιπόν φωτίζεται με το νοητόν Φώς των , και η φύση των σημάτων τους είναι διττή. Καθαρότης Ψυχής (Αρτεμις) και Νοητική Κάθαρσις (Απόλλων).
  Δύο χιλιάδες χρόνια παρενέβησαν άλλες ξένες απορροές, μη συνάδουσες με εκείνες του Ουράνιου Νόμου και η Ψυχική καθαρότητα αναμένει την Υδροχοική εντολή για να αρχίσει το έργο της (Σήμα) Αρτέμιδος, για να αποβληθεί η εξωτερική ρύπανση (πλύση εγκεφάλου).
  Η δε Νοητική Καθαρότης, θα οδηγήσει τον νούν δια της «πειθούς», Λογικής και διάκρισης στην οδό της Αρετής (Απολλώνιο Σήμα). Με την αλλαγή της θέσεως του Αξονος/πόλου (Α-ΠΟΛ-ΛΩΝΑ) της Γής από το Ζώδιο των Ιχθύων στο Ζώδιο του Υδροχόου, επέρχεται αλλαγή συνειδητότητας και η επαναφορά της Μνήμης.
  Το άνευ λογικής συναίσθημα της εποχής των Ιχθύων, κάλυψε με πειθαναγκασμό, φόβο, δολιότητα και αχλύν την ψυχή. Ο φόβος εξαφανίζεται από την ψυχή και επιλέγει δια της πειθούς και υπό την αιγίδα του Φωτός των Διδύμων την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.
  Κατά την διάρκεια της νύκτας και στο ημίφως της Αρτεμις επιτελεί την σταδιακή κάθαρση και προχωρά από το Λυκόφως (Λυκειος Απόλλων) στο άπλετο Φως του «ΓΝΩΘΙ Σ¨ΑΥΤΟΝ»
  Ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο αδελφών Αρτεμις και Απόλλωνα στο θέατρο της ζωής, είναι ο ετεροθαλής αδελφός τους ο Διόνυσος Ζαγρεύς.. Στον Ζωδιακό Αγρόν, επικράτεια του, τον Αγρόν της Ζωής, ο Διόνυσος θηρευτής των αγρίων ανθρώπινων ψυχών, αναλαμβάνει την εξημέρωσή τους και την κάθαρση τους , με την βοήθεια της αργυροτόξου κυνηγέτιδος Αρτέμιδος.
  Η πρώτη υποσυνείδητος ομαδική κάθαρση πραγματοποιείται δια της ομοιοπαθητικής στα μεγάλα θέατρα του Διόνυσου. Διότι η Κάθαρσις δεν είναι μόνο δίκαια απονομή τιμωριών ή επάθλων στους επι της σκηνής πρωταγωνιστές αλλά και η μεταφορά και η αποτύπωση των συμβάντων στην ψυχή των θεατών. … « ΕΊΝΑΙ ΛΟΙΠΝ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ… ΜΕ ΟΙΚΤΟ ΚΑΙ ΦΟΒΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΣΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΕΚ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΠΑΘΗΜΑΤΩΝ…» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗ.

 • Ο/Η petalouditsa λέει:

  Λετε αυτη η αλλαγη, ανοδος αν θελετε σε ανωτερο επιπεδο να ειναι αυτο το μεγαλο γεγονος που ολοι περιμενουν περιπου σε ενα χρονο απο τωρα;

 • Ο/Η iparea λέει:

  Με τον ένα ή άλλο τρόπο….αυτός ο πόλεμος όλων των επιπέδων της συνείδησης θα λήξει…όπως λέει και η προφήτις στο matrix. συνομιλώντας με τον Νίο.
  Δεν μπορεί η έμφυτη συνείδηση να μην εξελιχθεί στην επόμενη οκτάβα
  του Υδροχόου και της Γνώσης της Αρτέμιδος.
  Ο Ποσειδών, η ομίχλη και οι Ιχθείς τελειώνουν ..γιατί τελειώνει η ενέργεια της σκεπτομορφής που τους συντηρούσε…
  Είναι η ώρα των ηχηρών εξηγήσεων της γνώσης… σιωπηλής και μη.

 • ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΥΝ., ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΣ. ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΕΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΕΙΣ ΗΜΙΦΩΝΑ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΕΛΘΕΙ Ο ΝΟΥΣ., 5 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ( 6 ) ΕΚΤΟΣ Ο ΝΟΥΣ ΚΑΙ ( 7 ) ΕΒΔΟΜΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ., Ο ΝΟΥΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ., ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Ζ ΚΑΙ ΤΟ Ξ ΚΑΙ ΤΟ Ψ. ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ., ΔΙΠΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ Ζ. Ξ. Ψ , Η ΝΕΚΡΑ Η ΗΜΙΦΩΝΑ. ( ΚΑΡΔΙΑ ΔΙΑΝΟΙΑ ΨΥΧΗ ), ΤΡΙΣΣΩΣ , ΤΡΕΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. ( ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ). ΦΩΝΕΣ , ΤΗΝ ΕΥΧΗΝ ΤΩΝ ΟΡΦΙΚΩΝ., Εὐτυχῶς χρῶ, ἑταῖρε., Μάνθανε δή, Μουσαῖε, θυηπολίην περισέμνην, εὐχήν, ἣ δή τοι προφερεστέρη ἐστὶν ἁπασέων., ΠΙΝΔΑΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΩ ΘΗΒΑΙΩ ΠΑΓΚΡΑΤΙΩ, ἀλλ’ Ὅμηρός τοι τετίμακεν δι’ ἀνθρώπων, ὃς αὐτου, ͂ πᾶσαν ὀρθώσαις ἀρετὰν κατὰ ῥάβδον ἔφρασεν, θεσπεσίων ἐπέων λοιποῖς ἀθύρειν. 40 τοῦτο γὰρ ἀθάνατον φωνᾶεν ἕρπει, [70] εἴ τις εὖ εἴπῃ τι: καὶ πάγκαρπον ἐπὶ χθόνα καὶ διὰ πόντον βέβακεν, ἑργμάτων ἀκτὶς καλῶν ἄσβεστος αἰεί., προφρόνων Μοισᾶν τύχοιμεν, κεῖνον ἅψαι πυρσὸν ὕμνων, καὶ Μελίσσῳ, παγκρατίου στεφάνωμ’ ἐπάξιον, [410a] Σωκράτης, ὅρα τοίνυν καὶ τοῦτο τὸ ὄνομα τὸ “πῦρ” μή τι βαρβαρικὸν ᾖ. τοῦτο γὰρ οὔτε ῥᾴδιον προσάψαι ἐστὶν Ἑλληνικῇ φωνῇ, φανεροί τ’ εἰσὶν οὕτως αὐτὸ καλοῦντες Φρύγες σμικρόν τι παρακλίνοντες: καὶ τό γε “ὕδωρ” καὶ τὰς “κύνας” καὶ ἄλλα πολλά., Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗΝ., Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, Ο 09.02.1943., ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ.

 • Ο/Η iparea λέει:

  Που να το βρει το μυαλό και τον νου ο Έλλην
  όταν ο μνηστήρας Αντίνοος χριστιανισμός
  είναι πρώτος στο τραπέζι της μεγάλης αρπαχτής….φίλε μας
  Αθανάσιε και ευλογεί τα γένια του….μαζί με τον εξαγορασμένο
  Πρίαμο της παλαιάς και καινής Ρώμης- Τροίας;;;
  Που;;;;
  Τι να σου κάνει και ο Πίνδαρος;;;;
  Αχιλλέας και Οδυσσέας μας χρειάζεται ταυτοχρόνως
  με ξίφος σπαθί και τόξο βέλος!

 • Προφανως ο μνηστηρας Αντινοος χριστιανισμος υποδουλωνοντας τον Νου τον καταστρεφει κιολας.Αλλοιως δεν εξηγουνται τα παραληρηματα και οι ασυναρτησιες που γραφει ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ,προσπαθοντας να συνδεσει τον Πινδαρο με τα γελοια φληναφηματα των εβραιων,πραγμα που μας πειθει ετι περαιτερω οτι η εβαιογενης αντινοικη αυτη αιρεση βλαπτει σοβαρα και την πνευματικη,οπως αλλωστε και την ψυχικη υγεια.Οσο για τον Αχιλλεα και τον Οδυσσεα νομισω οτι καποια στιγμη,ισως συντομα, θα εμφανιστουν για να ξεκαθαρισουν τα πραγματα(και τους μνηστηρες)

  • Ο/Η iparea λέει:

   Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο και προς όλες τις κατευθύνσεις:
   Θα μπορούσε ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας, ο Αλέξανδρος και… ο Πίνδαρος
   να είναι χριστιανοί και να σταυροκοπιούνται σε λείψανα μακάβρια για να σωθούν ή να εκστασιάζονται με τας βιβλικάς ρήσεις του σαουλικού σκοταδισμού περί θεού;;;
   Η παρέα απορηματικά απορεί και η κλοπή της ομορφιάς μαζί με το μεγάλο φαγοπότι των μνηστήρων,
   οργισμένε Αλκιβιάδη …. καλά κρατεί !

 • Προφανως ποτε αυτοι οι μεγαλοι Ελληνες ηρωες και φιλοσοφοι δεν θα μπορουσαν να ειναι χριστιανοι ,θανατολαγνοι και πτωματολατρες,εχθροι του ερωτα,της ομορφιας και της ζωης.Οσο για το μεγαλο φαγοποτι και την κλοπη της ομορφιας ,πιστευω οτι ,συντομα,με την βοηθεια Του Αχιλλεα του Οδυσσεα,του Αλεξανδρου και των αλλων μεγαλων Ελληνων, ηρωων και φιλοσοφων θα τερματισουμε το φαγοποτι του Αντινοου και των αλλων μνηστηρων και ληστων,και θα επανακτησουμε την ομορφια.Υποσχεται να συμβαλλει το κατα δυναμην και ο Αλκιβιαδης με την…μηνιν του!

 • Ο/Η iparea λέει:

  Προφανώς γιατί ήταν φίλοι της σοφίας και
  νοήμονες φιλόσοφοι πολεμιστές νηφάλιοι και οργισμένοι κατά περίπτωση.
  Διάλογος φιλοσόφων και θεών
  Οι ερωτήσεις ενός φιλοσόφου και η μαιευτική,
  διαλεκτική και διαλλακτική μέθοδος του

  Πρόκειται για ένα φανταστικό διάλογο μεταξύ του Ιησού και του Σωκράτη
  Πολλοί μπορεί να πείτε ότι έχει γραφτεί από κάποιον άθεο, κάποιον εθνικό, αιρετικό ή και σατανιστή.
  Ίσως να είναι και έτσι αλλά δεν έχει σημασία αυτό, ο διάλογος έχει μεγάλο ενδιαφέρων μία και από την μία είναι η λογική σκέψη ενός φιλοσόφου με τον χαρακτηριστικό τρόπο ομιλίας του Σωκράτη ενώ από την άλλη ο λόγος του Ιησού όπως αποτυπώνετε στην βίβλο.
  http://parea2010.blogspot.com/2010/07/blog-post_7117.html

 • Και ο Σωκρατης δεν κλαιγοταν για να γλυτωσει τον θανατο , με κραυγες τυπου -πατερ απελθετω απ εμου το ποτηριον τουτο-αν και του ηταν ευκολωτατο να αυτοεξορισθει.Του το προτειναν κιολας οι ιδιοι που τον καταδικασαν.Παρεμεινε ομως και απεδεχθει τον θανατον παραμενωντας νηφαλιος για να δειξει οτι σεβεται και τιμα τους θεσμους της πολεως του.Αλλωστε απεδειξε πλειστακις το θαρρος του συμμετεχοντας ως οπλιτης και πολεμωντας γενναια σε πολλες εκστρατειες της πολεως των Αθηνων.Παντως αυτοι που θα χαρακτηρισουν αθεο,αιρετικο η σατανιστη αυτον που εγραψε τον ανωτερω διαλογο,προφανων δεν μπορουν να τον καταλαβουν διοτι δεν διαθετουν εγκεφαλο!

 • Ο/Η iparea λέει:

  Ούτε ο Λεωνίδας κλαιγόταν μπροστά στο θάνατο του.
  Οι Έλληνες πολεμιστές τραγουδούσαν και χόρευαν
  και άφοβοι τον αντίκρυζαν όταν χρειαζόταν.

  Γιατί δεν είμαι… χριστιανός;;;;
  Διότι…. δεν θα αναζητήσω καταφύγιο ψεύτικης παρηγοριάς σαν δειλός
  σε χριστιανικάς γραφάς!

  http://parea2010.blogspot.com/search/label/%CE%A1%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%BB

 • Ο/Η Athanasios Balapanidis λέει:

  ΕΠΙΡΕΑΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΘΡΗΣΚΕΙΕΣ.
  ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ.
  ἦθος γὰρ ἀνθρώπειον μὲν οὐκ ἔχει γνώμας, θεῖον δὲ ἔχει.
  ψυχῆς ἐστι λόγος ἑωυτὸν αὔξων.
  Εις δε Λόγον θείον βλέψας, τούτω προσέδρευε…
  μούνον (μόνον) δ’ εσόρα κόσμοιο άνακτα.
  Β ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 3-18
  18 ἡμεῖς δὲ πάντες ἀνακεκαλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξαν Κυρίου κατοπτριζόμενοι ( Δ» ΕΣΟΡΑ ) τὴν αὐτὴν εἰκόνα μεταμορφούμεθα ἀπὸ δόξης εἰς δόξαν, καθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύματος.
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.
  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΑΒΕΛ.
  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ;
  ΜΑΛΛΟΝ ΑΨΥΧΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ ΑΨΥΧΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΨΥΧΗ
  ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΥΝ . ( ΕΩΥΤΟΝ ΑΥΞΩΝ )
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΘΕΟΣ;
  ΜΗΝ ΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΣΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΓΝΟΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ.
  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ,ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.
  ΣΟΦΗ ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ ΕΞΗΛΘΕ ΕΚ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΣ.
  ΣΟΦΙΑ ΣΕΙΡΑΧ 24-1~3. Η ΣΟΦΙΑ…ΕΓΩ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΥΨΙΣΤΟΥ ΕΞΗΛΘΟΝ .
  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΘΕ Ι ΣΤΑΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ.
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
  ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
  Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο 09.02.1943

 • Ο/Η iparea λέει:

  Επηρεασμένος από την αυτούπνωση της δοξασίας σου
  …χαίρεσαι που ασχοληθήκαμε μαζί σου.

  …νήπιοι, οἳ κατὰ βοῦς Ὑπερίονος Ἠελίοιο
  ἤσθιον· αὐτὰρ ὁ τοῖσιν ἀφείλετο νόστιμον ἦμαρ.
  α Οδύσσειας

  Όλες οι μαφίες κρύβονται πίσω από τον χριστό.
  Ο χριστός είναι ο μεγάλος νονός.
  Ούτε ένα χριστιανός δεν είναι νόας.
  Γιατί εσύ είσαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις αυτά που λες;
  Μάλλον ο νους δραπέτευσε στον Αντίνοο.
  Εάν δεν υπήρχε άνθρωπος θα υπήρχε Γη;
  Μην καθρεφτίζεσαι σαν τον Νάρκισσο στο είδωλο της εμμονής σου.
  Αυτή που δίδαξε τον Σωκράτη δεν δίδαξε τον αντιερωτικό χριστό.
  Σοφή Αθηνά εξέρχεται από τα κεφάλι σοφών ανδρών.
  Σοφία Ομηρικών Επών.
  Όλους τους πολυθειστές Έλληνες οι χριστιανοί τους σκοτώσανε.
  Ελληνική γραμματεία σύνθεση και ανάλυση της δημιουργίας του κόσμου.
  Ο χριστιανισμός βλάπτει σοβαρά σαν ιός την υγεία των εμβίων όντων.
  Επιστολή προς χριστιανούς ιησουίτες
  Η καταγωγή των Σηθ

  Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

  Από πού ήρθε αυτή η Θρησκεία; Ποιος την δημιούργησε; Και ΓΙΑΤΙ;
  Σας κάναμε τους πρόθυμους και ασυνείδητους φορείς της αποστολής μας σε ολόκληρο τον κόσμο, στις βαρβαρικές φυλές της γης, στις αναρίθμητες αγέννητες γενιές. Χωρίς να καταλάβετε πλήρως το τι σας κάναμε, γίνατε οι ενεργοί πράκτορες της φυλετικής μας παράδοσης, μεταφέροντας το ευαγγέλιο μας στις ανεξερεύνητες γωνιές του κόσμου.

  Τα έθιμα της φυλής μας έχουν γίνει ο πυρήνας του ηθικού σας κώδικα. Οι νόμοι της φυλής μας έχουν μορφοποιήσει τη βάση όλων των συνταγμάτων σας και των νομικών σας συστημάτων. Οι θρύλοι μας και τα λαϊκά μας παραμύθια αποτελούν την ιερή, (απόρρητη) από γενεά σε γενεά γνώση, την οποία σιγοτραγουδάτε στα νήπιά σας. Οι ποιητές μας έχουν γεμίσει τα υμνολόγιά σας και τα προσευχητάριά σας. Η εθνική μας ιστορία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος των παστόρων σας και των ιερέων σας και των μελετητών σας. Οι βασιλιάδες μας, οι πολιτικοί μας, οι προφήτες μας, οι πολεμιστές μας αποτελούν τους ήρωές σας. Η μικρή αρχαία μας χώρα είναι ο Ιερός σας Τόπος. Η εθνική μας λογοτεχνία είναι το Ιερό σας Βιβλίο (Βίβλος). Αυτά που σκέφτηκε και δίδαξε ο λαός μας έχουν ανεξίτηλα ενσωματωθεί τόσο στην ίδια σας την ομιλία όσο και στην παράδοσή σας, ώστε κανείς από σας δεν μπορεί να αποκαλείται μορφωμένος αν δεν γνωρίζει την εθνική μας κληρονομιά.

  Εβραίοι τεχνίτες και Εβραίοι ψαράδες αποτελούν τους δασκάλους και τους αγίους σας, με αμέτρητα αγάλματα λαξευμένα με την μορφή τους και αναρίθμητες εκκλησίες αναγερμένες στην μνήμη τους. Μια Εβραία παρθένα ενσαρκώνει το ιδανικό σας για την γυναίκα. Ένας εβραίος επαναστάτης-προφήτης είναι η κεντρική μορφή της θρησκευτικής σας λατρείας. Έχουμε γκρεμίσει τα είδωλά σας, έχουμε παραμερίσει την εθνική σας κληρονομιά, και τα έχουμε αντικαταστήσει με το δικό μας Θεό και τις δικές μας παραδόσεις. Καμία κατάκτηση στην ιστορία μπορεί έστω αμυδρά να συγκριθεί με αυτήν την απόλυτη κατάκτησή μας πάνω σε σας.

  http://starlions.wordpress.com/2010/04/25/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B7%CE%B8/

 • Ο/Η Athanasios Balapanidis λέει:

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ;
  15 Καὶ λέγει μοι· τὰ ὕδατα ἃ εἶδες, οὗ ἡ πόρνη κάθηται, λαοὶ καὶ ὄχλοι εἰσὶ καὶ ἔθνη καὶ γλῶσσαι. ( ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ )16 καὶ τὰ δέκα κέρατα ἃ εἶδες καὶ τὸ θηρίον, οὗτοι μισήσουσι τὴν πόρνην ( ιερουσαλημ ) καὶ ἠρημωμένην ποιήσουσιν αὐτὴν καὶ γυμνήν, καὶ τὰς σάρκας αὐτῆς φάγονται, καὶ αὐτὴν κατακαύσουσιν ἐν πυρί.
  Η ΤΟ ΘΕΛΕΤΑΙ Η ΟΧΙ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ.
  ΠΟΙΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ 2-9 & 3-9 ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ,….
  ( ΔΕΝ ΕΙΣΠΝΕΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ .
  ΔΕΝ ΕΚΠΝΕΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ .
  ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ.
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΧΝΑ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΚΡΥΟ.)
  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ (ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ ) ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΧΑΙΡΟΣΑΣΤΕ
  γιατι εξουσιαζεται τα παντα. ο ταφος σας ειναι αποδειξη σας.
  ΖΑΧΑΡΙΑΣ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ
  13 διότι ἐνέτεινά σε, ᾿Ιούδα, ἐμαυτῷ εἰς τόξον, ἔπλησα τὸν ᾿Εφραὶμ καὶ ἐξεγερῶ τὰ τέκνα σου, Σιών, ἐπὶ τὰ τέκνα τῶν ῾Ελλήνων καὶ ψηλαφήσω σε ὡς ρομφαίαν μαχητοῦ· 14 καὶ Κύριος ἔσται ἐπ᾿ αὐτοὺς καὶ ἐξελεύσεται ὡς ἀστραπὴ βολίς, καὶ Κύριος παντοκράτωρ ἐν σάλπιγγι σαλπιεῖ καὶ πορεύσεται ἐν σάλῳ ἀπειλῆς αὐτοῦ. 15 Κύριος παντοκράτωρ ὑπερασπιεῖ αὐτούς, καὶ καταναλώσουσιν αὐτούς, καί καταχώσουσιν αὐτοὺς ἐν λίθοις σφενδόνης καὶ ἐκπίονται αὐτοὺς ὡς οἶνον καὶ πλήσουσιν ὡς φιάλας θυσιαστήριον. 16 καὶ σώσει αὐτοὺς Κύριος ὁ Θεὸς αὐτῶν ἐν τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ, ὡς πρόβατα λαὸν αὐτοῦ, διότι λίθοι ἅγιοι κυλίονται ἐπὶ γῆς αὐτοῦ.
  ΖΑΧΑΡΙΑΣ 14 ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ
  8 καὶ ἐν τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ ἐξελεύσεται ὕδωρ ζῶν ἐξ ῾Ιερουσαλήμ, τὸ ἥμισυ αὐτοῦ εἰς τὴν θάλασσαν τὴν πρώτην καὶ τὸ ἥμισυ αὐτοῦ εἰς τὴν θάλασσαν τὴν ἐσχάτην, καὶ ἐν θέρει καὶ ἐν ἔαρι ἔσται οὕτως.
  ( ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΘΑΛΑΣΣΑΝ ΕΣΧΑΤΗΝ ΤΟ ΥΔΩΡ ΤΟ ΖΩΝ )
  ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
  Η ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ Η ΟΧΙ .ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΣ.
  ΛΟΥΚΑ 21-23. 23 οὐαὶ δὲ ταῖς ἐν γαστρὶ ἐχούσαις καὶ ταῖς θηλαζούσαις ἐν ἐκείναις ταῖς ἡμέραις· ἔσται γὰρ τότε ἀνάγκη μεγάλη ἐπὶ τῆς γῆς καὶ ὀργὴ τῷ λαῷ τούτῳ,
  ΗΣΑΙΑΣ 1-21. 21 Πῶς ἐγένετο πόρνη πόλις πιστὴ Σιών,….
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ 17- 2. 2 μεθ᾿ ἧς ἐπόρνευσαν οἱ βασιλεῖς τῆς γῆς, καὶ ἐμεθύσθησαν οἱ κατοικοῦντες τὴν γῆν ἐκ τοῦ οἴνου τῆς πορνείας αὐτῆς.
  Η ΨΕΥΤΟΔΟΞΑ ΣΑΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΩΣ ΤΟ 2068.
  ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ.
  Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο 09.02.1943

  • Προφανως εκτος απο «ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ» εισαι και Α-νοητος, διοτι τα παραληρηματικα και ασυναρτητα γραπτα σου στερουνται νοηματος.Παραθετεις αποσπασματα απο ψευδοπροφητες,ψυχοπαθεις Εβραιους,προσπαθωντας να μας πεισεις για πιο πραγμα;Οτι ο που υποστηριζεις ειναι πνευματικο τεκνο και παρακλαδι της Εβραικης θρησκειας;;Το γνωριζουμε πολυ καλα αυτο ,και για αυτο,αλλα και διοτι ειναι αφυσικος ,απανθρωπος και αντιερωτικος,τον απορριπτουμε μετα βδελυγμιας εμεις οι Ελληνες,οσοι εχουμε αφυπνισθει απο τον μακραιωνο υπνο και τις παραισθησεις που εχουν υφανει οι Μαυροι Μαγοι σας,ξεκινωντας απο τον Σολομωντα και τον Δαυιδ,τους προπατορες σας.Επομενως,πνευματικο τεκνο των Εβραιων και της Σιων,μην διαπραξεις ξανα την υβρην να αναφερεις,στα κειμενα σου μαζι με τους βδελυρους και Ανθελληνες, Εβραιους ψευδοπροφητες,τα Ιερα ονοματα του Διος ,της Αθηνας και των αλλλων θεων των Ελληνων, και επεστρεψε στον πνευματικο βορβορο απο οπου εξηλθες για να μας μολυνεις.Και γνωριζε οτι οι Ελληνες δεν ειναι δουλοι για να μετανοουν και να προσκυνουν.
   Οσο για το τελος που πλησιαζει,αυτο ειναι το τελος της εποχης των Ιχθυων και της απανθρωπης δουλειας που ειχε επιβαλλει ο χριστιανισμος στο ανθρωπινο πνευμα.Και αυτο θα συμβει που νωριτερα απο το…2068!!!
   Και κατι τελευταιο, εβραιολατρη, χριστιανε ανθελληνα.
   Ο Μεγας Αλεξανδρος κατεκτησε τον μισο σχεδον γνωστο κοσμο επειδη ειχε θεο τον Δια,προτυπο τον Αχιλλεα και διδασκαλο του τον Αριστοτελη.Μεχρι που νομιζεις οτι θα ειχε φτασει και ποια θα ηταν τα επιτευγματα του ,αν ειχε θεο τον Τζεσουα, διδασκαλο τον Ιωαννη τον και προτυπο του τον…Ιωβ;
   Εχεις το θρασσος να θεωρεις τον εαυτο σου Ελληνα,οταν παραθετεις το αποσπασμα του Ανθελληνα Ζαχαρια,που αναφερει..»και εξεγερω τα τεκνα σου Σιων,επι τα τεκνα των Ελληνων..»;;;;;
   Σου συστηνω επειγοντως ψυχοφαρμακα και μια επισκεψη σε ψυχιατρο το συντομωτερο δυνατον!!!

 • Ο/Η iparea λέει:

  Επί τη ευκαιρία καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις της παρέας όσον αφορά το θρησκευτικό ζήτημα τόσο για τους επόμενους όσο και τους προηγούμενους σχολιαστές.
  Το χριστεπώνυμο πλήθος διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες. Την κεφαλή του ψαριού και την ουρά.
  Η κεφαλή δεν πιστεύει σε τίποτα γνωρίζει πολύ καλά την απάτη και την στημένη ιστορία και εκμεταλλεύεται τον κόσμο .Έίναι υπεύθυνη για την κατάσταση της αποβλάκωσης της μισαλλοδοξίας και του φονταμενταλισμού της ιστορίας. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
  Η ουρά αποτελείται από διάφορες υποκατηγοριοποιήσεις, ορθοδόξους, καθολικούς διαμαρτυρόμενους, θεοσοφιστές χιλιαστές, μεσσιανιστές, Γιαχωβάδες μασόνους, κλπ. Όλα τα παρακλάδια. Ένα μείγμα με ένα κοινό , την αθωότητα την αφέλεια ίσως και την απελπισία του ανθρώπου που αρπαγμένος από τα μαλλιά του προσπαθεί να βρεί κάτι να κρατηθεί.Μεγαλώνανε έτσι έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου, ύπουλη προπαγάνδα κατήχηση και ελάχιστοι ξεφεύγουν.
  Ακόμη και αν δεχθούν τον άθλιο ρόλο του χριστιανισμού θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν το ιδρυτή του και να τον απαλλάξουν από τις ευθύνες του. Ακόμη και Έλληνα θα τον κάνουν κάνοντας τον γαίδαρο να πετάει.
  Εν πάσει περιπτώσει για να μην μακρυγορούμε η παρέα υποστηρίζει τα εξής:
  Καλό είναι να μη εγκλωβίζεται κανείς στην πίστη αλλά να προσπαθεί να γνωρίζει.
  Δεν μας ενδιαφέρει ουδόλως αν υπήρξε ή δεν υπήρξε κάποιος Εβραίος Τζεσουά που σταυρώθηκε- Σε πολλούς έχει συμβεί αυτό και με λιγότερα προνόμια.- αν ήταν καλός άνθρωπος και είπε μίλησε γενικώς και αορίστως για κάποια θέματα.
  Τάχουν πει και άλλοι και καλύτερα πριν και μετά.
  Υπήρξε χριστιανισμός και είναι γνωστός ο άθλιος ρόλος του.
  Επίσης καθόλου δεν μας ενδιαφέρει αν υπήρξε σαν αληθινός θεός διότι δεν μας κάνει δεν μας ταιριάζει ως τέτοιος. Είναι λάθος θεός.Τόσο απλά και καθαρά.
  Ούτε εκστασιαζόμαστε από τις γραφές της παλαιάς και καινής αρπαχτής και όλα τα συναφή της προφητικής Εβραιουργίας.
  Το πλαίσιο ενός διαλόγου σε αυτό τον χώρο δεν μπορεί να αγγίζει τα όρια της διαφήμησης της .
  Υπάρχουν καλοί και έξυπνοι Εβραίοι υπάρχουν καλοί και έξυπνοι Έλληνες και άλλοι άνθρωποι όπως και το αντίθετο.
  Ελπίζω να έγινε κατανοητό το σχόλιο αυτό στο μέτρο του δυνατού.

 • Ο/Η iparea λέει:

  Απόστολος Αμυράς
  Οδηγός προστασίας των Ελλήνων από την χριστιανική προπαγάνδα.

  http://www.angelfire.com/rebellion/aamyras/4.html

 • Ο/Η iparea λέει:

  Το αληθινό πρόσωπο του Ιησού και της χριστιανολαγνείας.
  Το πραγματικό πρόσωπο της θρησκοληπτικής παραφροσύνης.
  Τα στρατόπεδα του Χριστού
  Η δικτατορία των Σηθ

  …..τοῦ Σήθ, τοῦ Ἀδάμ, τοῦ Θεοῦ. Λουκάς γ 23
  Καὶ αὐτὸς ἦν ὁ Ἰησοῦς ὡσεὶ ἐτῶν τριάκοντα ἀρχόμενος, ὢν, ὡς ἐνομίζετο, υἱός Ἰωσήφ, τοῦ Ἠλί, 24 τοῦ Ματθάν, τοῦ Λευΐ, τοῦ Μελχί, τοῦ Ἰωαννᾶ, τοῦ Ἰωσήφ, 25 τοῦ Ματταθίου, τοῦ Ἀμώς, τοῦ Ναούμ, τοῦ Ἑσλίμ, τοῦ Ναγγαί, 26 τοῦ Μαάθ, τοῦ Ματταθίου τοῦ Σεμεΰ, τοῦ Ἰωσήφ, τοῦ Ἰωδᾶ, 27 τοῦ Ἰωαννάν, τοῦ Ρησᾶ, τοῦ Ζοροβάβελ, τοῦ Σαλαθιήλ, τοῦ Νηρί, 28 τοῦ Μελχί, τοῦ Ἀδδί, τοῦ Κωσάμ, τοῦ Ἐλμωδάμ, τοῦ Ἢρ, 29 τοῦ Ἰωσῆ, τοῦ Ἐλιέζερ, τοῦ Ἰωρείμ, τοῦ Ματθάτ, τοῦ Λευΐ, 30 τοῦ Συμεών, τοῦ Ἰούδα, τοῦ Ἰωσήφ, τοῦ Ἰωνᾶ, τοῦ Ἐλιακείμ, 31 τοῦ Μελεᾶ, τοῦ Μαϊνάν, τοῦ Ματταθᾶ, τοῦ Νάθαν, τοῦ Δαυΐδ, 32 τοῦ Ἰεσσαί, τοῦ Ὠβήδ, τοῦ Βοόζ, τοῦ Σαλμών, τοῦ Ναασσών, 33 τοῦ Ἀμιναδάβ, τοῦ Ἀράμ, τοῦ Ἰωράμ, τοῦ Ἑσρώμ, τοῦ Φαρές, τοῦ Ἰούδα, 34 τοῦ Ἰακώβ, τοῦ Ἰσαάκ, τοῦ Ἀβραάμ, τοῦ Θάρα, τοῦ Ναχώρ, 35 τοῦ Σερούχ, τοῦ Ραγαῦ, τοῦ Φάλεκ, τοῦ Ἔβερ, τοῦ Σαλᾶ, 36 τοῦ Καϊνάν, τοῦ Ἀρφαξάδ, τοῦ Σήμ, τοῦ Νῶε, τοῦ Λάμεχ, 37 τοῦ Μαθουσάλα, τοῦ Ἑνώχ, τοῦ Ἰάρεδ, τοῦ Μαλελεήλ, τοῦ Καϊνάν, 38 τοῦ Ἐνώς, τοῦ Σήθ, τοῦ Ἀδάμ, τοῦ Θεοῦ.

 • ΑΨΥΧΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΥΝ , ΑΨΥΧΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ , ΚΑΙ ΑΨΥΧΗ
  ΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ. ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ ΠΥΡ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ
  ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟΝ. ΕΧΕΙΣ 10 ΤΟΝΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΣΟΥ. Η ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΖΗΣ ΕΙΣ ΑΛΛΟΝ
  ΠΛΑΝΗΤΗ. ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ.
  ΤΕΛΟΣ ΕΩΣ ΕΔΩ.
  Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο 09.02.1943

 • Ο/Η iparea λέει:

  Αν είσαι Έλλην στην ψυχή θα κατανοήσεις πως δεν χρειάζονται παντρολογήματα με τον χριστιανισμό στο έρημο παλάτι της Ελλάδος Ιθάκης γιατί είναι μεγάλος μνηστήρας σε οποιδήποτε μορφή του αίρεση και παραλλλαγή . Να επιστρέψεις στο νου σου,
  εδώ… όχι σε άλλο πλανήτη νησί.
  Κάθε αρχή έχει και ένα τέλος συμφώνως με τον Όμηρο των
  Ελλήνων τον μεγάλο ποιητή.
  Η Παρέα σε χαιρετά και αγράμματος να μην παραμείνεις πια

 • Εμεις οι Ελληνες και οι Ελληνιδες εχουμε και ψυχη και καρδια,που ερωτευεται και νοιωθει,και εχουμε σκεψη και λογο,ποητες, φιλοσοφους και πολεμιστες.Αψυχοι ειναι εκεινοι που επετρεψαν στους αλειεις των ψυχων απο την ερημο και τους απατεωνες εμπορους της «αγαπης» να τους κλεψουν την ψυχη και την νοηση,και να τους μετατρεψουν σε δουλους, με ανταλαγμα εναν δηθεν «παραδεισο»…μετα θανατον ομως!Οσο για τις απειλες με το πυρ και τα…πυρηνικα,αυτη ειναι η τακτικη που ακολουθει παντα ο εβραιοχριστιανισμος,της τρομοκρατιας,αλλα να εισαι βεβαιος οτι δεν φοβομαστε καθολου τον ψευτο»θεο» σου και τις τιμωριες του και θα προσπαθουμε παντα να ξαναφερουμε την Ελληνικη «Αρετη» και Πνευμα στον κοσμο ,που στεναζει για 1700 χρονια κατω απο τον σκοταδισμο και την θρησκοληψια που εφερε ο τζεσουα και η συμμορια του. Ερρωσο και ευδαιμονει!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Η σιωπηλή γνώση της Αρτέμιδος at Η Παρέα.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: